..
Jabej: proszę o sprawdzenie zadania.
funkcja g określona jest wzorem g(x)=x
2+cosα*x+sinα+3
Wyznacz te wartości parametru α dla których najmniejsza wartośc funkcji g jest równa 2.
Δ=cos
2α−4sinα−12
q=2
sin
2α+4sinα+3=0
sinα=t
Δ=16−12=4
√Δ=2
t
1=−3 odpada bo dziedzina sinusa ∊<−1;1> ...⋁ t
2=−1
⇒sinα=−1
dobrze? teraz tylko patrze do tabeli i widze że sinus 90
o=1
https://matematykaszkolna.pl/strona/397.html
czyli tylko zmieniam znak i zamiast
π2+2kπ
| | π | |
pisze α=− |
| +2kπ gdzie k∊C |
| | 2 | |