Pomocy ostatni termin!Zbadać monotoniczność funkcji i wyznaczyć ekstrema funkcji
Student:
17 lut 19:49
17 lut 19:52
Hurwitz: f'(x)=(x−1+1/(x+1))'=1−1/(x+1)2. Tam gdzie f'(x)>0 funkcja rośnie, tam gdzie f'(x)<0 funkcja
maleje. Tam gdzie pochodna zmienia znak mamy ekstrema.
17 lut 19:54
17 lut 19:56
konrad: w liczniku 2x, nie x2 i można to jeszcze urpościć
oblicz miejsca zerowe pochodnej
17 lut 20:01
Maslanek: | | (x2)'*(x+1)−(x2)*(x+1)' | | 2x2+2x−x2 | | x2+2x | |
f'(x)= |
| = |
| = |
| |
| | (x+1)2 | | (x+1)2 | | (x+1)2 | |
I teraz:
funkcja jest rosnąca, gdy f'(x)>0, malejąca, gdy f'(x)<0. Ekstremum znajduje się dla f'(x)=0
| | x2+2x | |
f'(x)>0 <==> |
| >0 <==> x2+2x>0 <===> x∊(−∞, −2)u(0,∞) |
| | (x+1)2 | |
Ekstrema masz dla x=−2 i x=0.
17 lut 20:01
Kuba: Mi tez sie to przyda! Dzieki wielkie
17 lut 20:06
Student: Dzięki panowie.
17 lut 20:08
Karol: | x2+2x | |
| = 0 jak to obliczyć  |
| (x+1)2 | |
17 lut 20:22
asy: przeciez Maslanek napisal jak to sie liczy : )
17 lut 20:54
Karol: mozesz mi to osobno porównac do zera do > i do <
17 lut 21:10