.
Jolcia: Wykaż ze 1 nie jest wyrazem ciagu
16 lut 22:23
Aga1: Dowód nie wprost Załóżmy, że 1 jest wyrazem ciągu.
Rozwiązując równanie ze względu na n dojdziesz do sprzeczności ,
16 lut 22:33
ZKS:
n
3 − n = 1
n
3 − n − 1 = 0 ∧ n ∊ N (więc n musi być liczbą naturalną)
Zobacz tutaj
121 i daj komentarz czemu 1 nie jest wyrazem tego ciągu.
16 lut 22:35
Ted:
n
3−n=n(n−1)(n+1) ... to jak widzisz iloczyn trzech kolejnych liczb
| | n3−n | |
zatem |
| ... to napewno liczba całkowita
|
| | 2 | |
a
n=sinkπ
... więc

? ... tylko 0
16 lut 22:40
Jolcia: n
3 − n − 1 = 0
1− nie jest pierwiastkiem tego wielomianu
16 lut 22:46
Tragos: 1 − 1 − 1 = −1 ≠ 0
16 lut 22:48