granice ciagow
greentea: wyznaczyc granice ciagu:
moze to banalne ale czy to w ten sposob sie robi?
15 lut 23:37
A ku ku:
g=1
15 lut 23:42
15 lut 23:45
greentea: g zamiast lim, tak?
15 lut 23:45
Rafał274: Generalnie zasada jest taka. Mamy granicę :
W tym przypadku : f(n) = n
2 −1 oraz g(n) = n
2 − 2
Jeżeli stopnie wielomianów (
106) f(n) oraz g(n) są równe granica jest równa ilorazowi
współczynników przy najwyższych potęgach. Np:
| | x3+2x+1 | | 1 | |
limn→∞ |
| = |
| |
| | 2x3−1 | | 2 | |
| | −5x3+2x+1 | | −5 | |
limn→∞ |
| = |
| |
| | 2x3−1 | | 2 | |
itd.
Jeżeli stopień wielomianu w liczniku jest większy, czyli: (st. f(n) > st.g(n)) granica wynosi
∞
lub −
∞.
Znowu patrzymy na współczynniki najwyższych potęg.
∞ będzie jak ich iloraz będzie dodatni, a −
∞ jak będzie ujemny Np:
| | −x3+2x+1 | |
limn→∞ |
| =−∞ |
| | 17x3−1 | |
Jeżeli stopień wielomianu w liczniku jest mniejszy, czyli: (st. f(n) < st.g(n)) granica wynosi
0.
15 lut 23:50
Rafał274: Tma oczywiście powinno być przy x→
∞
15 lut 23:51
Rafał274: | | −x3+2x+1 | |
limx→∞ |
| = −∞ Tak powinno być |
| | 17x2−1 | |
15 lut 23:53
greentea: jeju, juz to ogarniam, dzieki wielkie
15 lut 23:54
greentea: czasami jest limx→n a czasem an i to mnie zastanawialo czy sie rozni
15 lut 23:56
Rafał274: Oznaczenia są różne :
lim
x→∞ albo a
n→m i jeszcze nad strzałką należy napisać n→
∞ a literka m to oczywiście
granica

albo po prostu a
n→m (ciąg a
n dąży do granicy m)
16 lut 00:05
greentea: kolega A ku ku o 23:45 w przykladzie nad kreska ulamkowa ktory napisal wynika ze ∞*1=1, nie
powinno byc raczej ∞/∞=1?
16 lut 00:12
greentea: ∞/∞=1 zamiast 1/1=1 mam na mysli, przeciez a*1=a. a nie 1
16 lut 00:16
A ku ku:
n
2 z licznika i mianownika upraszczasz
16 lut 00:17
A ku ku:
| | 1−0 | | 1 | |
n→ lim an = |
| = |
| = 1 |
| | 1−0 | | 1 | |
16 lut 00:19
Rafał274:
Kolega a ku ku wyciągnął n
2 przed nawias i to skrócił i tyle w tym temacie.
Symbole nieoznaczone
http://pl.wikipedia.org/wiki/Symbol_nieoznaczony
Nie można mówić, że
∞∞ = 1 bo co jeżeli lim
x→∞x2+1x =
∞, czyli wyszło
nieskończoność przez nieskończoność = nieskończoność
16 lut 00:21
greentea: | | 1 | | 1 | |
sorki ale n2(1− |
| )=∞(1− |
| )=∞(1−0)=∞*1=∞ gdzie jest moj blad? |
| | n2 | | ∞ | |
16 lut 00:24
greentea: sorki, juz rozumiem, grr, cofam to grr
16 lut 00:29
Rafał274: W sposobie rozumowania. Rozważmy przykład : (Idąc twoim tokiem rozumowania)
| | 4x2+5 | | x2*(4+5x2) | |
limx→∞ |
| = limx→∞ |
| = |
| | x2−1 | | x2*(1−1x2) | |
| | ∞*4 | | ∞ | |
limx→∞ |
| = limx→∞ |
| = 1 ? |
| | ∞*1 | | ∞ | |
Chyba coś nie tak. Skrócenie x
2 czy tam n
2 nie zmienia formy ciągu a
n, z którego liczmy
granicę.
16 lut 00:34
Rafał274: Bo patrz
16 lut 00:34
Rafał274: Mamy ciąg
| | 2x2+1 | | x2*(2+1x2) | |
an = |
| = |
| = |
| | x2−1 | | x2*(1−1x2) | |
| | 2+1x2 | | 2x2x2+1x2 | |
= |
| = |
| = |
| | 1−1x2 | | x2x2 − 1x2 | |
| | 2x2+1x2 | | 2x2+1 | | x2 | | 2x2+1 | |
= |
| = |
| * |
| = |
| = an |
| | x2−1x2 | | x2 | | x2−1 | | x2−1 | |
16 lut 00:39
greentea: tak, chyba wiem o co chodzi, za wczesnie wyliczam ta granice zamiast wszystko uporzadkowac
najpierw, ciekawe sa te symbole nieoznaczone, ze 1∞ nie ma sensu liczbowego to w zyciu bym
nie pomyslala
16 lut 01:05