Jaki kąt tworzą wektory u i v jeśli ich długość wynosi 1 oraz wektory a=2u+4v i
Monika: Jaki kąt tworzą wektory u i v jeśli ich długość wynosi 1 oraz wektory a=2u+4v i b=10u−8v są
prostopadłe ?
Mógłby mnie ktoś nakierować jak to zadanie zrobić?

u=1
v=1
a=2u+4v i b=10u−8v są prostopadłe
15 lut 17:12
Krzysiek: znasz definicję i podstawowe własności iloczynu skalarnego?
15 lut 17:15
Monika:
Kurcze, jeszcze tego nie miałam. jestem w liceum, a widzę, że to jest materiał ze studiów.
Pokombinuję
15 lut 17:16
15 lut 17:19
Monika: nadal tego nie rozumiem. jak obliczyć kąt miedzy wektorami oraz w takim razie co dają nam
wektory
"a=2u+4v i b=10u−8v "
15 lut 17:24
Krzysiek: wiesz,że:
a◯b=0
u◯u=1
v◯v=1
wystarczy rozpisać, co to jest a◯b i skorzystać z własności iloczynu skalarnego
15 lut 17:56
Monika: mogłby mi ktoś pomóc to rozwiązać?
15 lut 18:38
Mila: a◯b=(2u+4v)◯(10u−8v) =20 u2 −16u◯v+40u◯v−32v2=0
czy dalej pisać?
15 lut 21:57
Monika: Poradziłam sobie! dzięki temat zamknięty
15 lut 22:09
Mila: Jaki wyszedł Ci kąt?
15 lut 22:13