krzysiek199115: Dane są wzory funkcji:
f(x)=2x-4, g(x)=x+1, h(x)=ax-7
a)Dla jakich a wykresy funkcji przecinaja sie w tym samym punkcie?
b)Wyznacz a tak, aby wykres funkcji f oraz h byly prostopadłe
6 maj 09:59
xpt: a) trzeba sprawdzic w jakim punkcie spotykają się wykresy f(x) i g(x)
x obliczamy przyrównując f(x) i g(x)
f(x)=g(x)
2x-4=x+1
x=5
y obliczamy z któregoś f(x) lub g(x). Ja oblicze z f(x)
y=2x-4
y=2*5-4
y=6
Teraz podstawiamy x i y do wzoru h(x)=ax-7
6=a*5-7
6+7=5a
13=5a / :5
a=
13/
5
b)2 funkcje liniowe są prostopadłe gdy współczynniki kierunkowe są przeciwne i odwrotne
42
2*a=-1
a= -
1/
2
6 maj 12:59