Oblicz, proszę
nataliaaa: Oblicz:
a) sin α
| | 12 | |
b) cos α, jeśli tg α =α |
| |
| | 13 | |
| | 13 | |
Mam obliczone ctg α który wynosi |
| |
| | 12 | |
A żeby rozwiązać sin i cos to mam taka podpowiedź, że mam to obliczyć z układu równań i jest
on
taki :
sin
2α + cos
2α = 1
Prosze o pomoc w obliczeniu sin i cos α
14 lut 19:14
14 lut 19:17
nataliaaa: ale jak do tego dojść

proszę o rozwinięcie tego
14 lut 19:19
St.:
sin
2α= 1−cos
2α <−−−wzór
14 lut 19:24
nataliaaa: ale ja mam to zrobić prze układ równan
cos
2α + sin
2α = 1
i wyznaczyc niewidome sin i cos α
14 lut 19:28
St.: no to przecież napisałem Ci. Z drugiego równia wylicz sinα i podstaw do pierwszego równania
14 lut 19:29
nataliaaa: a teraz co obiczyłeś ?
właśnie chodzi mi to że wgl nei umiem wyliczyć cos sin α
14 lut 19:39
St.:
załóż że sin
2α= x
2 może łatwiej Ci będzie
wtedy masz równanie :
| 144 | | x2 | |
| = |
| jeśli z tego nie umiesz wyznaczyć x to pora się wziąć za naukę |
| 169 | | 1−x2 | |
14 lut 19:41
nataliaaa: no to chyba sie musze zaczac uczyc albo po prostu nie wiem co
14 lut 19:47
14 lut 19:54