Zadanie typu wykaż.
Krzysztof: Wykaż, że
2logab= loga2b4
14 lut 14:44
ZKS:
L ≠ P
14 lut 14:48
Krzysztof: No też mi się tak własnie wydawało. Dzięki!
14 lut 14:49
ZKS:
Chyba że po prawej stronie masz log a2b2 to wtedy jest to prawdziwe.
14 lut 14:49
St.: 2log
ab= log
ab
2
| | 1 | |
loga2b4= |
| logab4 = loga(b4)12= logab2 cnd. |
| | 2 | |
14 lut 14:57
St.: więc jednak L=P
14 lut 15:01
Krzysztof: Dzięki wielkie. Jeszcze sobie to tylko przeanalizuję
14 lut 15:07
Krzysztof: W Twoim zapisie chodzi 2log(ab) czy 2 logab?
14 lut 15:10
ZKS:
Zapisz Krzysztof jak masz podane czy logab czy log ab.
14 lut 15:12
St.: chodziło logab
14 lut 15:13
St.: z własności :
logabc= clogab
14 lut 15:14
ZKS:
A skąd wiesz
St.?

Robiłeś już takie zadanie?
14 lut 15:17
14 lut 15:19
ZKS:
Nie o to mi chodzi tylko o treść zadania wzory znam przecież.

Skąd wiesz że jest
log
ab a nie log ab?
14 lut 15:21
St.: tak założyłem
14 lut 15:23
Krzysztof: Sam już nie wiem, tak miałem napisane. Ale możliwe, że zadanie było źle przepisane. Jutro to
sprawdzę.
14 lut 15:25
ZKS:
Myślałem że znasz treść zadania bo skoro tak to według zapisu na początku
Krzysztofa jest
to nie prawda.
14 lut 15:25
ZKS:
Ale mi się też wydaje że powinno być zapisane jak St. zapisał bo wtedy wychodzi że jest to
prawdą.
14 lut 15:27
St.: Jeśli założyć że przykład jest podany poprawnie czyli mamy do czynienia z logarytmem
dziesiętnym to masz rację − równość ta nie będzie spełniona . Ale treść brzmi " wykaż że..."
więc z doświadczenia wiem że równość powinna być spełniona a niektórzy po prostu nie wiedzą
lub przez przypadek napiszą źle
14 lut 15:29
ZKS:
Jasna sprawa nie raz się zdarzały takie pomyłki.
14 lut 15:30