pole powierzchni graniastosłupa
Milena: Cześć jak rozwiązać takie zadanie : przekątna graniastosłupa czworokątnego prawidłowego ma
długość 12cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy kątem 30stopni. oblicz pole powierzchni
i objętość tego graniastosłupa . wytłumaczy mi ktoś?
Bardzo proszę o pomoc
11 lut 14:33
Kejt:

12=2H
H=6
d=H
√3
d=6
√3
d=a
√2
a=...
P=2a
2+4aH=...
V=a
2*H=...
w razie czego pytaj..
11 lut 14:42
Milena: Nie rozumiem.. dlaczego 12=2H ?
no i wzór na objętość dlaczego v= a2 * H
W książce mam wzór V= Pp * H
11 lut 15:13
11 lut 15:20
Milena: no chyba bym wolała na funkcje jak byś mógł
11 lut 15:27
Kejt: "jakbyś mogła"...wystarczyło powiedzieć..ja nie będę się domyślać.
2H=12
tg60
o=
√3
d=H
√3
11 lut 15:33
Milena: Ok ,,jakbyś mogła " Sorry
Dzięki . do tond rozumiem tylko nie wiem jak policzyć objętość bo z funkcji wyliczoną mam
wysokość a Pp ?
11 lut 15:54
Kejt:
d=a√2 <− wzór na przekątną kwadratu
Pp=a2
11 lut 15:56
Milena: Ok zrobiłam tylko nie rozumiem dlaczego mi wyszło trzy razy więcej niż powinno bo w
odpowiedziach jest ze objętosć powinna równać się 324 a mi wyszło 1296
11 lut 16:09
Kejt: podaj kolejno swoje wyniki..bo wychodzi dobrze.
a=...
H=...
11 lut 16:13
Milena: a= 6pierwiasta z 6
H= 6
11 lut 16:17
Kejt: a jest źle. licz jeszcze raz.
11 lut 16:18
Milena: *pierwiastka
11 lut 16:19
Milena: ok
11 lut 16:19
Milena: A ile ma wyjsć a?
Bo wzór na przekątną kwadratu jest d=a√2 tak no i jak liczyłam tg wyliczyłam d= 6pierwiastka z
3 no i za to d z tego wzoru podstawiłam to 6pierwiastka z 3 i liczyłam a
11 lut 16:22
Kejt: patrz:
d=a
√2
6
√3=a
√2
usuń niewymierność.
11 lut 16:24
Milena: Ahaaa.. ok dzięki ja pomnożyłam przez √2 i dlatego źle mi wyszło
11 lut 16:26
Milena: ok już wiem dzięki bardzo
11 lut 16:28