graniastoslup :/
emilia93: graniastoslup

suma dlugosci wszystkich krawedzi graniastoslupa prawidlowego czworokatnego jest rowna 16.
Oblicz wys tego graniastoslupa, jesli wiesz, ze jego pole powierzchni bocznej jest najwieksze
z mozliwych
9 lut 21:44
emilia93: help
9 lut 21:53
A ku ku:
a −−− dł. krawędzi podstawy, H −−− dł. wysokości a, H>0
8a+4H= 16 ⇒ 2a+H= 4 ⇒ H= 4−2a dla a ∊(0, 2)
P
b= 4a*H
P
b(a)= 4a(4−2a) = −8a
2+16a −−−− f. kwadratowa , parabola ramionami do dołu
| | −16 | |
zatem osiąga maksimum dla amax= |
| = 1 |
| | 2*(−8) | |
to: H
max= 4−2*1= 2
9 lut 22:02
emilia93: dziekuje!
9 lut 22:07
A ku ku:
9 lut 22:08
Artur z miasta Neptuna:
Graniastosłup prawidłowy czworokątny posiada 4 (jednakowe) krawędzie boczne ('a') +
4(jednakowe) krawędzie podstawy ('b').
4a + 4b = 16 => a+b = 4 => a = 4−b
ściana boczna to trójkąt równoramienny (a może nawet równoboczny). Wyznaczamy jego pole
| | √4a2−b2 | |
h = √a2−(b/2)2 = |
| |
| | 2 | |
więc:
| | b*√4a2−b2 | | b*√4(4−b)2−b2 | |
PΔ = |
| ... podstawiasz a= 4−b ... = |
| = |
| | 4 | | 4 | |
| | b*√64−32b+b2−b2 | | b√16(4−2b) | |
= |
| = |
| = b√4−2b |
| | 4 | | 4 | |
maksymalizujesz pole ... czyli maksymalizujesz wyrażenie b
√4−2b, gdzie b∊(0,4)
1.(jeżeli nie miałaś pochodnych) −>
http://www.wolframalpha.com/input/?i=max+sqrt%282x^2%282-x%29%29+from+0+to+4
b
√4−2b =
√2b2(2−b)
więc masz wielomian 2b
2(2−b) = 0 => b
2(2−b) = 0
szczerze −−− nie wiem jak maksymalizować bez pochodnej

2. (jeżeli miałaś pochodne) −> analogicznie do:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1717.html
liczysz pochodną
2b(2−b) −b
2 = −3b
2 +4b
i przyrównujesz do zera
| | 4 | |
−3b2 +4b = 0 ⇔ b=0 ⋁ b = |
| |
| | 3 | |
czyli:
| | b√2 | | 8 | | 64 | | 72 | |
H2 = ( |
| )2 + a2 = |
| + |
| = |
| |
| | 2 | | 9 | | 9 | | 9 | |
czyli:
9 lut 22:13
Artur z miasta Neptuna:
dobra ... całe zadanie źle −−− bo liczyłem dla ostrosłupa a nie graniastosłupa
9 lut 22:14
A ku ku:
W treści zadania jest napisane: suma długości wszystkich krawędzi !
9 lut 22:16
gauspn: Raczej nie miał pochodnej, bo nie ma tego w podstawie programowej na poziomie liceum. A ku ku
ma wynik 2 − mnie wyszło tym samym sposobem również 2. Kto zrobił zadanie poprawnie?
9 lut 22:16
gauspn: no wuaśnie i teraz wszystko jasne
9 lut 22:16
A ku ku:
9 lut 22:17