Stereometria
qwe: Zad 1 Ooblicz stosunek objetosci kuli do objetosci stozka obrotowego wpisanego w tą
kulę.Wiedzac ,ze stosunek promienia kuli do promienia podstawy stozka wynosi 2
Zad2 w kulę o promieniu R wpisano stozek ze srodka kuli widac tworzaca stozka pod katem
alfa.Oblicz pole powiezchni bocznej tego stozka
9 lut 19:31
qwe: nikt nie ma pomysłu?
9 lut 21:28
9 lut 21:32
A ku ku:

R−−− dł. promienia kuli r −−− dł. promienia podstawy stożka
x
2= 4r
2−r
2 ⇒x= r
√3 H= r
√3+2r= r(
√3+2)
| | 4 | | 1 | |
V(kuli ) = |
| π(2r)3 =....... V(stożka) = |
| πr2*H=.... |
| | 3 | | 3 | |
| | V(kuli) | |
|
| =.............. |
| | V(stożka) | |
dokończ...........
9 lut 21:49