Zadania maturalne
Bogdan:
Zadania dla Kuby, zestaw 6.
| | sin23x | | cos23x | |
1. Rozwiąż równanie: |
| − |
| = 4 |
| | sin2x | | cos2x | |
2. W równaniu 5x
2 − kx + 1 = 0 dobrać k w ten sposób, aby różnica pierwiastków wynosiła 1.
| | 1 | | 1 | |
3. Rozwiązać nierówność: |
| > |
| |
| | 2x − 1 | | 1 − 2x − 1 | |
4. Ze środka kuli wpisanej w stożek widać tworzącą stożka pod kątem α. Znaleźć stosunek
objętości kuli do objętości stożka.
5. Iloczyn pewnych trzech liczb pierwszych równa się ich pięciokrotnej sumie. Co to za liczby?
5 lip 12:01
tim : Ja też sobie przy okazji porozwiązuje:
2. ROZWIĄZANE.
5 lip 13:14
Kuba: Dzień dobry,
Tim z tego co gdzies tu czytałem wiem, że jesteś w wieku gimnazjalnym, i radzisz sobie
z tego typu zadaniami?

Ja zaraz zaczne rozwiazywac
5 lip 13:48
tim : Witaj Kubo

Więc tak: dobrze się doczytałeś że chodziłem do II GIM / idę do III GIM i czasami radzę sobie z
różnymi trudnymi zadaniami

. Drugie jest dosyć proste, a w pozostałych życzę Ci powodzenia.
5 lip 14:06
Kuba: Zadanie 2.
W równaniu 5x
2 − kx + 1 = 0 dobrać k w ten sposób, aby różnica pierwiastków wynosiła 1.
Δ = k
2 − 20 > 0
√Δ =
√k2 − 20
|a| = 5
Wzory skróconego mnożenia i Viete'a a ≠ 0
|x
1 − x
2| =
√x12 + x22 − 2 * x1 * x2 =
√(x1 + x2)2 − 4 * x1 * x2 =
| | b2 | | 4c | | √Δ | |
= √ |
| − |
| = |
|
|
| | a2 | | a | | |a| | |
5 =
√k2 − 20 podnosze do kwadratu
25 = k
2 − 20
k
2 = 45
k =
√45
hmhmhmmhmhm dobrze czy nie?
5 lip 14:51
tim : Dobrze. Zrobiłem trochę inaczej (bez wzorów Viete'a) ale wyszło to samo. Możesz wykonać
sprawdzenie, ale jest ok.
5 lip 15:38
.: tim ja Ty to zrobiles bez wzorkow
5 lip 15:59
Kuba: Zadanie 5.
Iloczyn pewnych trzech liczb pierwszych równa się ich pięciokrotnej sumie. Co to za liczby?
x * y * z = 5(x + y + z)
W rozkładzie na czynniki tych 3 liczb pierwszych występuje liczba 5 dlatego też 1 liczba z:
x, y, z musi być równa 5.
zakładam że x = 5
5 * y * z = 5 * (5 + y + z) / :5
y * z = 5 + y + z / −y
y * z − y = 5 + z
y * (z − 1) = z + 5
y * (z − 1) = (z − 1) + 6 / + 1 − z
y * (z − 1) + 1 − z = 6
(z − 1) * (y − 1) = 6
z − 1 = 2 ⇒ z = 3
y − 1 = 3 ⇒ y = 4
4 nie jest liczbą pierwsza
z − 1 = 1 ⇒ z = 2
y − 1 = 6 ⇒ y = 7
Odp: Szukane 3 liczby pierwsze to 2, 5, 7.
5 lip 16:29
tim : do pana [.] to było pytanie?
5 lip 17:47
Kuba: tim? "." zadał Ci pytanie jak zorbiłeś zadanie 2 bez wzorków
5 lip 17:51
.: Kubuś juz nie bede sie lepiej wtrącac bo widze ze przeszkadzam tu niektorym
5 lip 18:10
Kuba: Zadanie 3.
Nie wiem czy tak można to rozwiązać ale napisze...
| 1 | | 1 | | 1 | |
| > |
| / : |
|
|
| 2x − 20 | | 20 − 2x−1 | | 20 − 2x−1 | |
| | 1 | | 20 − 2x−1 | | 20 − 2x−1 | |
⇒ |
| * |
| > 0 ⇒ |
| > 0
|
| | 2x − 20 | | 1 | | 2x − 20 | |
| | − x + 1 | |
⇒ |
| > 0 ⇒ (− x + 1)(x) > 0 ⇒ −x2 + x > 0
|
| | x | |
Funkcja kwadratowa skierowana wdół
+ + +
−−−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−−−−−−−>
− − − 0 1 − − −
Ta nierówność przyjmuje wartości dodatnie dla x ∊ (0, 1)
5 lip 18:12
Kuba: oo widze że popełniłem chyba błąd bo w drugiej linijce za znakiem większości powinna być 1(bądź
2
0) ale już w 3 jest wszystko ok.
5 lip 18:14
Kuba:

Zadanie 4.
H − czerwone czyli stożka
r − niebieskie czyli promień podstawy stożka
R − zielone czyli promień kuli
No i dalej nie mam bladego pojęcia
5 lip 19:24
tim : Δ = k
2 − 20 > 0
√Δ =
√k2 − 20
zał.
k2 − 20 ≥ 0
k2 ≥ 20
k ∊ (−
∞,−
√20> U <
√20, +
∞)
Podstawiamy do wzorów na x
1 oraz x
2
Wiemy, że
√k2 − 20≥0, więc x
2 > x
1 niezależnie od k.
x
2 − x
1 = 1
| k + √k2 − 20 | | k − √k2 − 20 | |
| − |
| = 1 /*10 |
| 10 | | 10 | |
k +
√k2 − 20 − k +
√k2 − 20 = 10
2
√k2 − 20 = 10 /:2
√k2 − 20 = 5 /
2, ale skoro k
2 − 20 ≥ 0, więc:
k
2 − 20 = 25
k
2 = 45
k = √45 v k = −√45
Teraz dopiero ze moga byc dwie mozliwosci (chyba ze sie myle)
5 lip 19:25
Kuba: mi się wydaje że nie może być tego drugiego k, ale zobaczymy co na to Bogdan
5 lip 19:48
tim : A dlaczego Kubo. Wykonaj sprawdzenie podstawiając za k = −√45.
5 lip 20:27
Bogdan:
Dobry wieczór.
Ad. zad. 2.
Należało w Twoim rozwiązaniu Kubo rozwinąć założenie: Δ > 0.
Wyjaśnij, co ma znaczyć |a| = 5.
Jeśli k
2 = 45, to k
2 − 45 = 0 ⇒ (k −
√45)(k +
√45) = 0
Stąd k =
√45 = 3
√5 lub k = −
√45 = −3
√5
Są więc dwa rozwiązania.
Przedstawię jeszcze jeden sposób rozwiązania (podobny do sposobu Kuby, ale bez
potrzeby pierwiastkowania).
5x2 − kx + 1 = 0,
Założenie: Δ > 0 ⇒ k
2 − 20 > 0 ⇒ (k − 2
√5)(k + 2
√5) > 0 ⇒ k < −2
√5 ⋁ k > 2
√5
| | k | | 1 | |
x1 + x2 = |
| , x1x2 = |
| , (x1 − x2)2 = (x2 − x1)2 = 1 |
| | 5 | | 5 | |
(x
1 − x
2)
2 = x
12 + x
22 + 2x
1x
2 − 4x
1x
2 ⇒ 1
2 = (x
1 + x
2)
2 − 4x
1x
2 ⇒
| | k2 | | 4 | |
⇒ 1 = |
| − |
| ⇒ k2 − 45 = 0 ⇒ (k − √45)(k + √45) = 0 ⇒ |
| | 25 | | 5 | |
⇒ k =
√45 = 3
√5 > 2
√5 lub k = −
√45 = −3
√5 < −2
√5
Odp.: k = 3
√5 lub k = −3
√5
5 lip 20:31
Bogdan:
Ad. zad. 5.
Zaliczone.
Od miejsca: y * (z − 1) = z + 5 można było pociągnąć np. tak:
| | z + 5 | | 6 + z − 1 | | 6 | |
y = |
| ⇒ y = |
| ⇒ y = |
| + 1 i z ≠ 1 |
| | z − 1 | | z − 1 | | z − 1 | |
Liczba z−1 jest dzielnikiem naturalnym liczby 6, może więc przyjmować następujące wartości:
z − 1 = 1 ⇒ z = 2 i y = 7,
z − 1 = 2 ⇒ z = 3 i y = 4, liczba 4 nie jest pierwsza,
z − 1 = 3 ⇒ z = 4, liczba 4 nie jest pierwsza,
z − 1 = 6 ⇒ z = 7.
Odp.: Liczby pierwsze spełniające warunki zadania, to 2, 5, 7.
Kubo, jeszcze sugeruję, żebyś w zapisach matematycznych stosował język matematyki
używając dostępnych symboli, np.: ⇒, ⇔, ⋁ i innych.
5 lip 20:47
Bogdan:
Ad. zad. 3.
Nie zaliczone. Spróbuj Kubo jeszcze raz. Pamiętaj o założeniach. Od założeń trzeba
rozpoczynać pisanie rozwiązania, nie tylko tego zadania.
5 lip 20:53
Kuba: czyli 2 pierwiastki no nie wiem dlaczego ich w moim rozwiązaniu nie widziałem trudno

teraz będę wiedzieć

Będę się starał z tymi oznaczeniami, ale chyba nie one tu najważniejsze tylko matura 25
sierpnia.
Sam nie wiem skąd |a| miałobyć tylko a = 5

a jak zadanie 3?
a co do zadania 1 to doszedłem (na kartce oczywiście) do sin
2α =
34 ale jakieś bzdury mi
wychodzą. Moge prosić o rozwiązanie tych 2 zadań tzn. 1 i 4?
5 lip 21:09
Bogdan:
Stosowanie właściwej terminologii w każdej dziedzinie jest bardzo istotne, jej znajomość
świadczy o posiadanych kompetencjach. Jeśli zależy Ci na jak najlepszym odbiorze
Twojej pracy, to wykaż, że dojrzale podchodzisz do egzaminu, że posiadasz właściwe
kompetencje i zasługujesz na zaliczenie matury (kiedyś mówiło się − świadectwa dojrzałości).
Stosuj w zapisach matematycznych właściwą dla tej dziedziny symbolikę.
Poczekam jednak na Twoje rozwiązania zadań 1, 3 i 4. W zadaniu 4 wprowadź na rysunku
kąt α, oznacz również inne kąty, w ich oznaczeniach ma występować α. W zadaniu 1 i 3
zacznij od założeń.
5 lip 21:24
Kuba: ale przecież 3 jest do góry^^^^^^ źle?
5 lip 21:29
Kuba: ale przecież 3 jest do góry^^^^^^ źle?
5 lip 21:29
Bogdan:
Przecież napisałem, że zadanie 3 nie jest zaliczone.
5 lip 21:30
Kuba: ahhh no tak
5 lip 21:32
Kuba: Moim zdaniem pisanie zadania (tu jest czasochłonne ale badziej utkwi mi w pamięci) ale pisanie
jeszcze raz najprawdopodobniej znów błędnie, to wielki błąd bo co, będe zapamiętywał złe
rozwiązania tego typu zadań?
Dlatego pisze zadania 1, 3 i 4 nie zrobie bo nie potrafie, kto potrafi niech napisz
5 lip 21:37
Bogdan:
Rozpocznę w takim razie rozwiązania, a Ty spróbuj je dokończyć.
Ad. zad. 1.
Założenia: sin
2x ≠ 0 i cos
2x ≠ 0
| sin2x | | cos23x | |
| − |
| = 4 / * sin2xcos2x ⇒ |
| sin2x | | cos2x | |
⇒ sin
23xcos
2x − sin
2xcos
23x = 4sin
2xcos
2x ⇒
⇒ (sin3xcosx + sinxcos3x)(sin3xcosx − sinxcos3x) = (2sinxcosx)
2
Przypomnij sobie wzory: sin(α + β), sin(α − β), sin2α
5 lip 22:12
tim : Bogdanie, a moje może być

?
5 lip 22:14
Bogdan:
Ad. zad. 3.
Założenia: 2
x ≠ 2
0 ⇒ x ≠ 0 i 2
x−1 ≠ 2
0 ⇒ x ≠ 1
| | 1 | |
Dla ułatwienia obliczeń podstawiamy: 2x = t i t > 0, 2x−1 = |
| t |
| | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | −2 | | 1 | | 2 | |
| > |
| ⇒ |
| > |
| ⇒ |
| + |
| > 0 |
| t − 1 | | | | t − 1 | | t − 2 | | t − 1 | | t − 2 | |
Teraz Twoja kolej, Kubo.
5 lip 22:28
Bogdan:
Tiumie, Twoje rozwiązanie jest poprawne, nie mam do niego uwag
5 lip 22:29
Bogdan:
Przepraszam Tim, miało być Timie
5 lip 22:30
Bogdan:
Tim, spróbuj rozwiązać zadanie 4 ze stożkiem.
5 lip 22:31
Kuba: | 1 | | 2 | |
| + |
| > 0 / * (t − 1)(t − 2)
|
| t − 1 | | t − 2 | |
(t − 2) + 2(t − 1) > 0
t − 2 + 2t − 2 > 0
3t > 4 / :3
t >
34
2
x >
34
5 lip 22:41
Bogdan:
Kuba, źle, nie wolno mnożyć nierówności przez wyrażenie zawierające zmienną, jeśli nie znamy
znaku tego wyrażenia.
5 lip 22:45
Bogdan:
Należy sprowadzić najpierw lewą stronę do wspólnego mianownika i potem zapisać
nierówność w postaci równoważnej nierówności wielomianowej.
5 lip 22:48
Kuba: :(
5 lip 22:53
Kuba: czyli że jak
tak to sprowadzić do wspólnego mianownika?
5 lip 22:54
Bogdan:
| 1 | | 2 | | t − 2 + t − 1 | |
| + |
| > 0 ⇒ |
| > 0 ⇒ |
| t − 1 | | t − 2 | | (t − 1)(t − 2) | |
| | 2t − 3 | | 3 | |
⇒ |
| > 0 ⇔ 2(t − |
| )(t − 1)(t − 2) > 0 |
| | (t − 1)(t − 2) | | 2 | |
Spróbuj kontynuować.
5 lip 23:05
Eta:
Witam Bogdanie!
Hmm.... widzę błąd...
5 lip 23:21
Bogdan:
Oczywiście Eto, witaj

, też zauważyłem i już pisałem poprawkę, zobaczyłem sposób
sprowadzania do wspólnego mianownika przez Kubę i z rozpędu nie uwzględniłem dwójki
w liczniku. Basia wróciła.
| t − 2 + 2t − 2 | | 3t − 4 | |
| > 0 ⇒ |
| > 0 ⇔ |
| (t − 1)(t − 2) | | (t − 1)(t − 2) | |
| | 4 | |
⇔ 3(t − |
| )(t − 1)(t − 2) > 0 |
| | 3 | |
5 lip 23:28
Kuba: przepraszam za jakies jeszcze 30 min bede mógł to na spokojnie przeanalizować, a póżniej
kontynuować.
5 lip 23:33
Eta:
Ok
5 lip 23:34
Bogdan:
+ + + + + +
−−−−−−−−−−−(1)−−−−−−−−−−(
43)−−−−−−−−−−(2)−−−−−−−−−−−>t
− − − − − −
1 < t <
43 lub t > 2
| | 4 | | 4 | |
2y = |
| ⇒ y = log2 |
| ⇒ y = log24 − log23 = 2 − log23 |
| | 3 | | 3 | |
2
0 < 2
x < 2
2 − log23 lub 2
x > 2
1
Na podstawie monotoniczności funkcji logarytmicznej otrzymujemy:
0 < x < 2 − log
23 lub x > 1, założenia są spełnione.
5 lip 23:37
Bogdan:

Zadanie 3 jest rozwiązane, przechodzimy do zadania 4.
Objętość kuli V
k = U{4}[3}πr
3
| | 1 | |
Objętość stożka Vs = |
| πR2H |
| | 3 | |
| | Vk | | | | 4r2 * r | |
Mamy obliczyć k = |
| = |
| = |
| |
| | Vs | | | | R2 * H | |
Wyznacz Kubo odpowiednie funkcje trygonometryczne kąta α.
5 lip 23:55
Bogdan:
| | 4 | |
Objętość kuli jeszcze raz: Vk = |
| πr3 |
| | 3 | |
5 lip 23:57
Kuba: już zaczynam.
6 lip 00:12
Kuba: Dobrze, bo nie chce znów pisać błędnie?
[sin(3x + x)][sin(3x − x)] = sin24x
6 lip 00:58
Eta:
Kubo .......
2sinxcosx= sin2x to : ( 2sinxcosx)2 = sin22x
6 lip 01:07
Bogdan:
Lewa strona dobrze, prawa nie, nawiasy kwadratowe są zbędne.
(2sinxcosx)2 = sin22x
Masz więc: sin4x*sin2x = sin22x
Rozwiąż to równanie.
6 lip 01:08
Kuba: ja dziś całkowicie nie myśle, a jak myśle to błędnie, przeprasza.
może dziś jak się prześpie, będzie lepiej.
sin8x = sin22x
6 lip 01:26
Bogdan:
Życzę wszystkim dobrej nocy
6 lip 01:26
Kuba: Wzajemnie

Dobranoc
6 lip 01:27
Bogdan:
To jeszcze podpowiedź.
sin4x*sin2x = sin22x ⇒ sin4x*sin2x − sin22x = 0 ⇒ sin2x(sin4x − sin2x) = 0
sin2x = 0 lub sin4x = sin2x
W dzień Kubo dokończysz, dobranoc.
6 lip 01:28
Kuba: Bogdanie możesz dokońca zrobić Zadanie 1.(musze się dobrze funkcji trygonometrycznej nauczyć)
6 lip 17:15
Kuba: Dziś zabardzo czasu nie mam, ale mam prośbe Bogdanie wrzucisz kolejne 5 zadań?
i te zadanie 1 i 4 pokażesz szczegółowo jak rozwiązać?
6 lip 17:21
Kuba: jutro koło 11 już powinienem być w domu to zabiore się odrazu za to, już napewno.
6 lip 17:21
Bogdan:

Dzień dobry.
Ad. zad. 1, pełne rozwiązanie.
| sin23x | | cos23x | |
| − |
| = 4 |
| sin2x | | cos2x | |
Założenia:
1. sin
2x ≠ 0 ⇒ x ≠ k*π, k ∊ ℂ
| | π | |
2. cos2x ≠ 0 ⇒ x ≠ |
| + k*π |
| | 2 | |
| | 1 | |
Z założeń 1 i 2 otrzymujemy: x ≠ k* |
| π |
| | 2 | |
Po obustronnym wymnożeniu równania przez sin
2x cos
2x mamy:
sin
23xcos
2x − sin
2xcos
23x = 4sin
2xcos
2x ⇒
⇒ (sin3xcosx + sinxcos3x)(sin3xcosx − sinxcos3x) = (2sinxcosx)
2 ⇒
⇒ sin(3x + x) * sin(3x − x) = (sin2x)
2
sin4x*sin2x = sin
22x ⇒ sin4x*sin2x − sin
22x = 0 ⇒ sin2x(sin4x − sin2x) = 0
sin2x = 0 lub sin4x = sin2x
| | 1 | |
2x = k*π ⇒ x = k* |
| π, sprzeczne z założeniem |
| | 2 | |
lub 4x = 2x + k*2π ⇒ 2x = k*2π ⇒ x = k*π, sprzeczne z założeniem,
| | 1 | | 1 | |
lub 4x = π − 2x + k*2π ⇒ 6x = π + k*2π ⇒ lub x = |
| π + k* |
| π |
| | 6 | | 3 | |
Z ostatniego rozwiązania musimy usunąć punkty sprzeczne z założeniem, najwygodniej
jest narysować oś (na rysunku litera p oznacza π) i zaznaczyć na niej punkty sprzeczne
z założeniem (na rysunku puste kółeczka) oraz zaznaczyć punkty opisane zależnością
| | 1 | | 1 | |
x = |
| π + k* |
| π (na rysunku pełne czerwone kółeczka), nie zaznaczamy przy |
| | 6 | | 3 | |
tym punktów spełniających uzyskaną zależność, ale sprzecznych z założeniem.
6 lip 18:31
Bogdan:

Ad. zad. 4.
r − długość promienia kuli wpisanej w stożek,
R − długość promienia podstawy stożka,
H − długość wysokości stożka.
a − miara kąta, pod którym widać tworzącą stożka ze środka kuli (grecka literka α nie chciała
się wpisać na rysunek).
| r | |
| = tg(a − 90o) = −tg(90o − a) = −ctga ⇒ r = −Rctga. |
| R | |
| H | |
| = tg(2a − 180o) = −tg(180o − a) = tg2a ⇒ H = Rtg2a |
| R | |
| | 4 | | 1 | |
Objętość kuli: Vk = |
| πr3, objętość stożka: Vs = |
| πR2H |
| | 3 | | 3 | |
| | Vk | | | | 4r3 | | 4*(−Rctga)3 | |
k = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| | Vs | | | | R2H | | R2*Rtg2a | |
| | −4R3ctg3a | |
= |
| = −4*ctg3a*ctg2a |
| | R3tg2a | |
6 lip 18:56
nick:
30 paź 19:45