Ciekawość
Mickej: wyznacz punkty, w których styczna do wykresu funkcji f(x)=(x−1)2(x+5) jest równoległa
do osi OX
31 mar 22:05
Basia: Styczna do wykresu funkcji w punkcie x0 to prosta y = ax+b gdzie
a=f'(x0).
Jeżeli ma być równoległa do OX to a=0.
czyli?
31 mar 22:25
Jakub: Pamiętasz jak się rysuje przybliżony wykres wielomianu przy rozwiązywaniu nierówności
wielomianowej? Tutaj masz o tym
142.
Pierwiastki f(x)=(x−1)
2(x+5) to −5 i 1. Zaczynasz rysować z prawej strony od góry w 1
odbijasz później −5 przecinasz i lecisz na dół.
Jak popatrzysz na ten wykres to widać, że styczna jest na pewno równoległa dla x=1 i dla
x = liczbie gdzieś między 1 a −5.
To tyle co można powiedzieć licealiście.
Studentowi powiedziałbym po prostu policz pochodną
359. Tam gdzie pochodna jest równa
0 tam styczna jest równoległa do osi OX.
31 mar 22:33
Jakub: O! Basia mnie ubiegła.
31 mar 22:34
Mickej: hmm mysle że dam sobie rady pochodną i na twój sposób też

a ja chodzę do technikum tak
apropo
31 mar 22:37
Basia: Wiem, że znasz pochodne, a to najprostszy sposób.
31 mar 23:03