| 3 | 7 | |||
−3x+4y−7=0 można inaczej zapisać 4y=3x+7 czyli y= | x+ | |||
| 4 | 4 |
| 1 | 2 | |||
Liczby odwrotne to | i | itd. My mamy prostą zapisaną w postaci ogólnej | ||
| 2 | 1 |
| 3 | 7 | |||
−3x+4y−7=0. Sprowadzamy ją do postaci kierunkowej y= | x+ | |||
| 4 | 4 |
| 3 | ||
i przeciwny. Współczynnik kierunk. pierwszej prostej to a= | więc wsp. kier. szukanej | |
| 4 |
| 4 | ||
prostej musi wynosić − | . | |
| 3 |
| 4 | ||
Więc nasza szukana prosta ma postać y=− | x+b | |
| 3 |
| 4 | ||
5=− | *3+b. Wyliczamy b i podajemy odpowiedź. | |
| 3 |