geometria analityczna
makta : 2)Wyznacz równanie osi symetrii odcinka AB
a) A(4;−14), B(4;25)
7 lut 23:18
gauspn: 1.Wylicz równanie prostej przechodzącej przez te dwa punkty, obliczając współczynnik kierunkowy
i wyraz wolny i podstaw do wzoru
2.Wylicz środek odcinka na podstawie punktu A i B
Ponizej masz strone gdzie wytłumaczone jak to zrobić
https://matematykaszkolna.pl/strona/1750.html
3.Wyznacz prostą prostopadłą do tej prostej przechodzącą przez punkt (środek) który
wylcizyłes.
Zaraz policze i podam wynik.
7 lut 23:32
A ku ku:
Prosta zawierająca odcinek AB ma równanie : x=4
| | 1 | |
to oś symetrii odcinka AB ma równanie y= yS ⇒y= 5 |
| |
| | 2 | |
7 lut 23:41
gauspn: Ok
1.Prosta na której zaznaczono nasz odcinek AB ma równanie x=4
2.Środek odcinka jest równy współrzędnej x=4, y=5,5
3.Jak można zauważyć prosta prostopadła przechodząca przez środek odcinka(czyli nasza oś
symetrii) w punkcie y=5,5 jest funkcja stałą, a więc każdy argument (oś x−ów) ma wartość y=5,5
zatem, co jest równaniem osi symetrii, zatem odpowiedź do zadania to y=5,5.
7 lut 23:48
A ku ku:
7 lut 23:48
gauspn: Widzę, że byłeś trochę szybszy, dobrze że zrobiłeś rysunek, powinno to pomóc koledze jeżeli ma
jeszcze jakieś wątpliwości.
7 lut 23:50
A ku ku:
7 lut 23:59