6 lut 21:34
6 lut 22:06
Sławek:
Jeszcze raz od początku:
Jeżeli masz liczbę zespoloną postaci z=a+ib, to zapis Rez oznacza część rzeczywistą tej liczby
czyli 'a', a zapis Imz oznacza część urojoną czyli 'b'.
Podobnie będzie w Twoim przykładzie. Najpierw musisz przekształcić wyrażenie w zadaniu tak, aby
wydzielić w nim część rzeczywistą i urojoną. Następnie część rzeczywistą przyrównać do
jedności.
Tu masz wszystko wyjaśnione, na 200% jest dobrze.
https://matematykaszkolna.pl/forum/125733.html
6 lut 22:39
6 lut 22:42
Wojtek: nie to co ty zrobiles ono jest zle zrobione
6 lut 22:54
Wojtek: zaraz przepiszę i sprawdzisz sam
6 lut 22:56
6 lut 23:02
6 lut 23:12
Sławek:
Nic nie można zobaczyć daj dobrego linka
6 lut 23:13
6 lut 23:18
Wojtek: i
6 lut 23:23
6 lut 23:27
Wojtek: jakbyś mogł jeszcze wytlumaczyć dlaczego 0,25 to oddaję honor
7 lut 00:12
7 lut 07:45
Wojtek: oddam ale dalej nie rozumiem dlaczego 2,25, a nie moze być np. 1=1
2 albo 4=2
2
dlaczego
akurat 0.25

?
7 lut 09:27
Artur z miasta Neptuna:
bo otrzymałeś równanie:
x
2+y
2+x=0 .... pytanie ile wynosi 'a', aby sens miał zapis (x−a)
2+y
2 −a
2 = x
2+y
2+x

innymi słowy −−− tworzysz 'wzór okręgu'.
7 lut 09:55