Mogłby mi ktoś pomóc z tym zadankiem?
Sławek: Mogłby mi ktoś pomóc z tym zadankiem?
https://matematykaszkolna.pl/forum/78524.html
Objętość sześcianu wiadomo. a
3
a tego ostrosłupa?
1/3pp*h tak?
1. pp − jest to trójkąt równoboczny o boku długości a
√2. Wzór na pole takiego trójkąta to
a
2√3/4.
Po podstawieniu cały czas wychodzi mi, że to pole to a
3√3/2
a jak wyliczyc h?
Pozdrawiam!
6 lut 12:30
Sławek: jest mi ktoś w stanie pomóc?
6 lut 12:41
krystek: Przyjmij podstawę jaki połowa pola kwadratu wówczas wys H =a
6 lut 12:42
Artur z miasta Neptuna:
Patrz inaczej na ten wycięty ostrosłup − podstawa to górna ściana (trójkąt prostokątny o
bokach: a,a,a
√2), wysokość natomiast = wysokości graniastosłupa i wynosi 'a'
więc:
6 lut 12:44
Sławek: no tak teraz kumam. ale dlaczego po mojemu mi nie wychodziło to ja niewiem
6 lut 12:47
Sławek: a jakbym chciał obliczyć podstawę nie jako 1/2 p. kwadratu a jakoś wg. wzoru to jak to zrobic?
6 lut 12:48
Sławek: hmm ?
6 lut 12:52
Artur z miasta Neptuna:
masz tam trójkąt prostokątny −−− masz przyprostokątne = masz pole trójkąta
nie wychodzi bo nie jesteś w stanie wyznaczyć wysokości

wyznaczenie wysokości wcale nie jest
takie łatwe − najszybszą metoda było by chyba poprzez geometrię analityczną (obliczenie
odległości punktu 'D' od prostej zawierającej wysokość podstawy)
6 lut 12:53
Sławek: rozumiem

czyli kosmosik

Dobra, dziękuje i za to
6 lut 12:55