wielomiany
null: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych przykładów wielomianów.
1) Wyznacz wielomian W(x), który jest ilorazem wielomianów P(x) i H(x)=x
2−1, jeżeli
P(x)=3x
4−2x
3+x
2+2x−4
2) Wyznacz takie wartości współczynników b,c,d,e, dla których wielomian
P(x)=x
4+(2b+1)x
3+(c
2−2c+23)x
2−4dx+e jest równy wielomianowi w(x)=(x
2−2x+1)(x
2−6x+9)
3) Podaj przykład wielomianu W(x), który jest stopnia trzeciego i liczba 1 jest dwukrotnym jego
pierwiastkiem, a liczba 3 jednokrotnym
4) Podaj przykład wielomianu W(x), który jest stopnia czwartego i liczby 2,−1 są dwukrotnymi
jego pierwiastkami
5) Sprawdź czy liczba a jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu jeżeli :
a)W(x)=x
3+4x
2+5x+2, a=−1
b) W(x)=x
3−8x
2+21x−18, a=2
6) Dane są funkcje f(x)=4x−8 i g(x)=x
2−4x−5. Podaj przykład wielomianu W(x), którego miejscami
zerowymi są miejsca zerowe funkcji f(x) i g(x)
Jeśli któryś przykład sprawia problem, proszę o pominięcie i pomoc w innych.
Nie musi to być gotowe rozwiązanie, a wskazówka.
Z góry dziękuję
4 lut 19:39
Kejt:
2) wymnóż w(x) i porównaj współczynniki wg stopni przy 'x'
3)W(x)=(x−1)2(x−3)
4)W(x)=(x−2)2(x+1)2
reszta za chwilkę..
4 lut 19:47
null: Dziękuję Kejt, życie mi ratujesz.
4 lut 19:48
Aga1: 3) podziel wielomian P(x)przez Q(x) a otrzymasz iloraz i nazwij go W(x).
2) w(x) napisz w postaci sumy ( wykonaj mnożenie)i przyrównaj odpowiednie współczynniki
tworząc układ czterech równań.
3) W(x)=a(x−1)2(x−3), gdzie a≠0
4) w(x)=a(x−2)2(x+1)2, a≠0
4 lut 19:48
Kejt:
5) znasz schemat Hornera? bo tak będzie najszybciej chyba
6) podaj miejsca zerowe g(x) i zapisz w postaci iloczynowej.
4 lut 19:49
null: Nie znam schematu Hornera, nie uczyłam się takiego.
4 lut 19:52
Kejt:
1)
P(x)=3x
4−2x
3+x
2+2x−4=(x−1)(x+1)(3x
2−2x+4)
H(x)=x
2−1=(x+1)(x−1)
| | (x−1)(x+1)(3x2−2x+4) | |
W(x)= |
| |
| | (x+1)(x−1) | |
W(x)=3x
2−2x+4
4 lut 19:55
Kejt: a chcesz się nauczyć? jest naprawdę bardzo prosty
4 lut 19:56
null: Jasne, zawsze coś się przyda nowego
4 lut 20:01
4 lut 20:03
Kejt: jeśli tak to spróbuj podzielić tak:
x3+4x2+5x+2
u nas c=a=−1
4 lut 20:04
null: Dzięki Kejt

Zrozumiałam wszystko, chociaż zanim zapamiętam minie pewnie chwilka, trzeba
poćwiczyć w praktyce

Wielkie podziękowania za pomoc
4 lut 20:06
Kejt: nie ma sprawy..już dalej sama zrobisz wszystko? bo to był tylko początek
4 lut 20:07
null: Postaram się, w razie problemów będę pisać
4 lut 20:09
Kejt: okej

Powodzenia zatem.
4 lut 20:10