pochodne
Ilona: Bardzo proszę o wyliczenie pochodnej z funkcji f(x)=lnx, ale z definicji. Nie mam pojęcia co z
tym zrobić.
3 lut 19:26
3 lut 19:30
3 lut 19:34
Ilona: Krzysiek pokarz jak to liczysz
3 lut 19:41
Artur z miasta Neptuna: | | f(x+Δx) − f(x) | | ln (x+Δx) − ln x | | 1 | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| ln [(x+Δx)/x] = |
| | Δx | | Δx | | Δx | |
= lim ln [(x+Δx)/x]
1/Δx = ln [lim (1+Δx/x)
1/Δx ] = ln [lim (1+ 1/(x/Δx))
x/Δx * 1/x] =
| | 1 | |
// korzystam z granicy Eulera // = ln e1* 1/x = |
| |
| | x | |
3 lut 19:48