Bardzo proszę o pomoc ,bo tego wogóle nie kumam
juluś : Zadanie
Rozwiąż równania i nierówności
a)−4k2 − 16x + 9 = 0
b)2(2x−3)(x+1)−5(x−1)2 = 2(x−2)(x−1)
c)−x2−3x+4>−0 (równy bądż większy)
d)x2 −7x + 12 >0
e)−4a2−16a + 9 <0
f)x2 − 6x + 9 <−(równy bądź mniejszy)
31 mar 09:56
tim: Ok. Więc to są równania i nierówności kwadratowe
1) Dosyć proste.
Funkcja ma postać
ak
2 +
bk + c = 0 <−−
Lub inne znaki
Nasz funkcja z polecenia ma wzór:
−4k
2 −16k + 9 = 0
Wyrzucamy:
a = − 4
b = − 16
c = 9
Liczymy deltę:
Δ = b
2 − 4ac
Δ (−16)
2 − 4 * (−4) * (9) = 400
Liczymy
√Δ = 20
Aby rozwiązać podstawiamy
√Δ do wzorów [miałaś na lekcji, więc powinnaś znać]
| | 16 − 20 | | 1 | |
rozwiązanie I = U{−b−√Δ{2a} = |
| = |
| |
| | −8 | | 2 | |
| | 16 + 20 | | 1 | |
rozwiązanie II = U{−b+√Δ{2a} = |
| = −4 |
| |
| | −8 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Odp: x = |
| lub x = −4 |
| |
| | 2 | | 2 | |
31 mar 10:05
tim: | | −b+√Δ | |
rozwiązanie II = |
| |
| | 2a | |
31 mar 10:09
tim: 2) Musimy pozbyć się nawiasów.
2(2x−3)(x+1)−5(x−1)
2 = 2(x−2)(x−1)
2(2x
2 + 2x − 3x − 3) − 5(x
2 − 2x + 1) = 2(x
2 − x − 2x + 2)
4x
2 + 4x − 6x − 6 − 5x
2 + 10x − 5 = 2x
2 − 2x − 4x + 4 [n[Przerzucamy na drugą
stronę]]
4x
2 − 5x
2 − 2x
2 + 4x − 6x + 10x + 4x − 6 − 5 − 4 = 0
−3x
2 + 12x − 15 = 0
Mamy już równanie kwadratowe. Dalej tak jak u góry.
UWAGA!
Jeżeli Δ > 0 tak jak wyżej.
| | −b | |
Jeżeli Δ = 0 liczymy tylko |
| |
| | 2a | |
Jeżeli Δ < 0 to albo coś źle policzyliśmy, albo po prostu nie ma rozwiązania.
31 mar 10:16
tim: 3 − 6) Pięknie masz metodę opisaną na stronie
93
31 mar 10:18