Wyznacz dziedzinę funkcji:
Kasia_3m: Wyznacz dziedzinę funkcji:
f(x)=ln(4−x2)+1x
tu tylko jedno założenie ?
Czyli
4−x2>0
3 lut 16:23
Kasia_3m: ?
3 lut 16:25
Kasia_3m: ?
3 lut 16:27
DZIADZIA: Kasiu zdajesz w tym roku mature?
3 lut 16:28
Kasia_3m: nie za 2 lata
3 lut 16:28
Kasia_3m: pomoże ktoś?
3 lut 16:29
DZIADZIA: to luzik ja wtym roku i nie wiem co to bedzie..
3 lut 16:29
Kasia_3m: niech ktoś pomoże?:(
3 lut 16:30
Kasia_3m: ?
3 lut 16:34
Kasia_3m: Pomoże mi ktoś w tym zadaniu? Bardzo proszę:(
3 lut 16:34
ICSP: załozenia :
4−x2 > 0
x ≠ 0
3 lut 16:35
Kasia_3m: czyli
−x2+4>0
i co z tym zrobić?
3 lut 16:40
Kasia_3m: razy minus 1 wszystko tak i zmienia się znak?
3 lut 16:41
ICSP: jak kto woli. Nie będę nikomu narzucał metody rozwiązywania równań kwadratowych. Ja np. widzę
wzór skróconego mnożenia od razu.
3 lut 16:42
Kasia_3m: czyli:
x2−4<0
(x−2)(x+2)<0
x=2 x=−2
Zaznaczamy na osi
i ramiona paraboli skierowane do góry tak?
3 lut 16:45
ICSP:
3 lut 16:45
Kasia_3m: I dziedziną jest to co pod osią ?
3 lut 16:46
ICSP: nie. To co pod osią jest rozwiązaniem nierówności. Masz dwa warunki do dziedziny.
3 lut 16:47
Kasia_3m: To dziedziną będzie x=2?
3 lut 16:48
ICSP: Warunki do dziedziny :
1o 4 − x2 > 0
2o x ≠ 0
Dziedzina to iloczyn rozwiązań.
Teraz zapisz rozwiązania 1o oraz 2o i znajdź ich iloczyn.
3 lut 16:49
Kasia_3m: jedno x=−2 nie należy do dziedziny bo warunek do dziedziny jest większy od 0, czyli wstawiam
przy tym x=−2 taki znak∅ tak?
to jaka ta dziedzina będzie bo już sam ?
Przedziały powinny być tak?
3 lut 16:52
3 lut 16:54
Kasia_3m: Dziedziną będzie przedział <−2,2>
a jak nie to ja już nie wiem
3 lut 16:55
ICSP: Nie wiem czemu zamknięte nawiasy skoro nierówność nie jest skośna.
Nie wiem czemu drugiego warunku nie uwzględniłaś i go pomijasz ciągle.
3 lut 16:57
Kasia_3m: no to
Df=(−2,2) z wyjątkiem 0 tak?
3 lut 16:58
ICSP:
3 lut 16:58
Kasia_3m: dzięki wielkie zaraz wstawie jeszcze jeden przykład
3 lut 16:59
Kasia_3m: jak zapisać z wyjątkiem liczby 2 tak po matematycznemu?>
3 lut 17:00
ICSP: albo tak : (−2;0) ∪ (0;2)
albo tak : (−2;2)/{0}
albo tak : R\(−
∞;−2> ∪ {0} ∪ <2;+
∞)
wybierz sobie

To ostatnie najbardziej denerwuje nauczycieli
3 lut 17:02