równanie prostej
sylwusia: Zadanie 4
a)Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty A=(1;4) i B=(−3;−2)
b)wyznacz równanie prostej równoległej do prostej y=6x−10 prezchodzącej przez punkt
A=(−1;2) oraz równanie prostej prostopadłej do tych prostych przechodzącej przez punkt
B=(0;−3).
Z góry dziękuję bardzo za pomoc
30 mar 21:13
niekumata: A=(1,4) x=1,y=4 B=(−3,−2) x=−3,y=−2
y=ax+b
masz układ rownan:
4=a*1+b
−2=a*(−3)+b
4=a+b
−2=−3a+b /*−1
4=a+b
2=3a−b
6=4a /:4
a=1,5
4=1,5+b
b=2,5
równanie ma postać:y=1,5x+2,5
30 mar 22:26
Basia: Równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty: patrz
1223.
Napisz je na podstawie wzoru.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
prosta równoległa do y = 6x − 10 ma ten sam współczynnik kierunkowy czyli ma równanie
y = 6x + b
współrzędne punktu A muszą spełniać to równanie
2 = 6*(−1) + b
2 = − 6 + b
b = 8
y = 6x + 8
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | |
prosta prostopadła do y = 6x − 10 ma współczynnik kierunkowy m = − |
| |
| | 6 | |
czyli ma równanie
to równanie spełniają współrzędne B czyli x=0 i y=−3
podstaw; wylicz b i napisz ostateczną wersję równania
30 mar 22:28