trygonometria
eve: wartosc wyrazeniejest równa: sin200cos700 + cos200sin700 − tg100tg800 =?
1 lut 22:44
eve: pomożecie?
1 lut 22:46
rafal274:
sin 200 = sin (900 − 200) = cos700
(sin200)2 + (cos 200)2 = 1
Dalej tak samo
1 lut 22:50
rafal274: Proste wzory redukcyjne
1 lut 22:50
Eta:
cos70o= sin20o , sin70o= cos20o , tg10o = ctg 80o
sin2α+cos2α=1 i tgα*ctgα=1
dalej działaj samodzielnie ..........
1 lut 22:50
ZKS:
sin20ocos70o + cos20osin70o = sin(20o + 70o) = sin900 = 1
tg10otg80o = tg10octg10o = 1
1 − 1 = 0
1 lut 22:50
ZKS:
Znowu wysyp.
1 lut 22:51
rafal274: Czytamy tutaj :
450 oraz tutaj
430
1 lut 22:52
Eta:
Ale się wysypało

1 lut 22:53
eve: dziekuje
1 lut 22:53