matematykaszkolna.pl
Kasia: Dzięki bardzo za tamto zadanie przerażała mnie ta (1/2)18 ale skoro uważasz że tego nie trzeba liczyć to ok.
Mam jeszcze problem z jednym zadaniem jeśli mógł byś mi pomóc... Właściwie z początkiem tego zadania.
Wyznacz ciąg arytmetyczny, w którym suma wyrazu trzeciego i piątego wynosi 6 a suma wyrazu trzeciego i czwartego wynosi 3. Wyznacz wyrazy a10, a42, a78 oraz oblicz sumę dwudziestu początkowych wyrazów.
29 gru 13:23
Jakub: układasz równanie
a3 + a5 = 6
a3 + a4 = 3

Następnie za a3, a4, a5 podstawiasz jak w zadaniu na stronie 277. Dalej rozwiązujesz układ równań z a1 i r. Jak znajdziesz a1 i r to ze wzory na n-ty wyraz ( strona 264 ) liczysz a10, a42, a78. Suma dwudziestu początkowych liczysz ze wzoru na sumę na stronie 264.
29 gru 13:58
Gość: dziękuje pięknie
29 gru 14:54
Kasia: Gość = Kasia
29 gru 14:55
Ważne że jestem marek: rysunekWitam emotka Chciałem sie zapytać bo sume to wiem ile jest ale jakby dodać do tego goryla to by to niusł na palchach to chociaz 3 banany by tez niusl to by bylo x3 + x goryl=? Banan z gorylem to takie jakby powiedzonko ale + x10 bananów ale suma jeszcze + te banany połączyć ze sobą to będzie 11 ale chcialem sie jeszcze zapytać o metr kwadratowy w małej jakości bo nie umiem czegoś takiego policzyć
13 wrz 19:54