Kasia:
Dzięki bardzo za tamto zadanie

przerażała mnie ta (1/2)
18 ale skoro uważasz że tego nie trzeba liczyć to ok.
Mam jeszcze problem z jednym zadaniem jeśli mógł byś mi pomóc... Właściwie z początkiem tego zadania.
Wyznacz ciąg arytmetyczny, w którym suma wyrazu trzeciego i piątego wynosi 6 a suma wyrazu trzeciego i czwartego wynosi 3. Wyznacz wyrazy a
10, a
42, a
78 oraz oblicz sumę dwudziestu początkowych wyrazów.
Jakub:
układasz równanie
a
3 + a
5 = 6
a
3 + a
4 = 3
Następnie za a
3, a
4, a
5 podstawiasz jak w zadaniu na stronie
277. Dalej rozwiązujesz układ równań z a
1 i r. Jak znajdziesz a
1 i r to ze wzory na n-ty wyraz ( strona
264 ) liczysz a
10, a
42, a
78. Suma dwudziestu początkowych liczysz ze wzoru na sumę na stronie
264.
Ważne że jestem marek:

Witam

Chciałem sie zapytać bo sume to wiem ile jest ale jakby dodać do tego goryla to by to niusł na
palchach to chociaz 3 banany by tez niusl to by bylo x3 + x goryl=? Banan z gorylem to takie
jakby
powiedzonko ale + x10 bananów ale suma jeszcze + te banany połączyć ze sobą to będzie 11 ale
chcialem sie jeszcze zapytać o metr kwadratowy w małej jakości bo nie umiem czegoś takiego
policzyć