pytanie
Mickej: Jest jakiś bajerancki sposób na wyznaczenie zbioru wartości funkcji
30 mar 18:20
Jakub: Napisz dokładnie o jakie funkcje chodzi.
Z wykresu łatwo, po prostu patrzysz

Jeśli chodzi o funkcje kwadratowe to liczysz współrzędne wierzchołka, patrzysz czy
ramiona do góry czy do dołu i w zależności od tego masz ZW=<y
w,
∞) lub ZW(−
∞,y
w>
Jeśli chodzi o funkcje wielomianowe no to w sumie podobnie, tylko zamiast wierzchołka
trzeba wyznaczać ekstrema. Zobacz
387. Zresztą nie we wszystkich przypadkach np.
y = x
7+3x
2−2 czyli wielomiany o nieparzystym stopniu mają ZW=R, ale o parzystym to już
trzeba te ekstrema wyznaczać.
Tak więc nie ma jednego sposobu. Zależy od funkcji.
30 mar 18:49
Mickej: np taką
f(x)=4
|x|+2
|x|+1−48
potrafie wyznaczyć na podstawie wykresu lub obliczeń ale jestem ciekaw czy jakiś bajer
istnieje
30 mar 18:53
Basia: tylko granice w +∞ i −∞ i ekstrema
ale należy pamiętać, że w 0 ta funkcja nie jest różniczkowalna
30 mar 19:01
Jakub: Dla tej funkcji możesz wyznaczyć zbiór wartości tak
f(x) = 4
|x| + 2
|x|+1 − 48
f(x) = 2
2|x| + 2
|x| * 2 − 48
f(x) = (2
|x|)
2 + 2
|x| * 2 − 48
dla t=2
|x| mam t∈<1,
∞)
f(x) = t
2 + 2t − 48
Wystarczy teraz zbadać jakie wartości przyjmuje ta funkcja kwadratowa w przedziale <1,
∞)
i masz ZW.
Lepszego bajeru niż to rozwiązanie nie znam
30 mar 19:49
Eta: Świetnie Jakubie .
pozdrawiam ! .... bez "bajeru"
30 mar 19:53
Jakub: Dzięki Eta
30 mar 23:43