awdawd
bum: cos (2x− π6) − cos (x + π6 = 0
wyciągnąłem cos przed nawias ale wynik wyszeld zły...
30 sty 17:46
30 sty 17:53
Wojtek: | | √3 | | √3 | | √6 | | √6 | |
cos2x−cos30*− cosx−cos30*=cos2x− |
| −cosx− |
| =cosx− |
| cosx= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
30 sty 17:56
Basiek: @ Wojtek− na jakiej podstawie tak przemnażasz przez argument cosinusów ? Oo
30 sty 17:58
bum: ale tam w pierwszym nawiasie jest 2x, w drugi x. Wzór jest nadal aktualny ?
30 sty 18:21
bum:
30 sty 18:29
Basiek: No raczej

masz coś takiego
cos(α−β)− cos(γ+δ)=...
2 wzory masz z cosinusów z tego linku + to są inne zmienne! Osobne wzory, inne zmienne...
równie dobrze mógbyś to rozpisać osobno. Łapiesz?
30 sty 18:31
bum: chyba nie.. mogłbabyś to rozwiązac/
30 sty 18:36
Basiek: zastosowanie wzorów:
| | π | | π | | π | | π | |
cos2xcos |
| + sin2xsin |
| − (cosxcos |
| +sinx sin |
| )=0 |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
rozwiąż.
30 sty 18:45
bum: wydaje mi sie ze powinien istniec prostszy sposob ..
30 sty 19:40
Basiek: To źle Ci się wydaje

Jak mówię licz, to licz?
30 sty 19:41