do kolosa
Wojtek: przypomnienie do kolosa
zadanie 1 nie wiem czy dobrze robię.
30 sty 14:27
ICSP: jak na razie to nic nie zrobiłeś.
30 sty 14:28
Wojtek: | | √3 | | √2 | |
zrobilem ale na kartce wynik wyszedl |
| − |
| i |
| | 2 | | 2 | |
30 sty 14:35
ICSP: nie możliwe.
30 sty 14:35
Wojtek: a zle to będzie 0
30 sty 14:37
Aga1: Na początku nie ma i.
30 sty 14:39
Artur z miasta Neptuna:
jak może wyjść Ci 0?
30 sty 14:40
Wojtek: to ile ma wysc

napiszcie wynik a ja sproboje do niego dojsc
30 sty 14:44
Wojtek: czy wynik to −1
30 sty 16:13
Sławek:
chyba zjadłeś i, a chodzi o liczbę zespoloną
zn = [r(cosφ+jsinφ)]n = rn(cos nφ+ jsin nφ)
30 sty 16:46
Wojtek: czyli wynik to −1i

?
30 sty 16:52
Sławek:
oblicz moduł
z= x+iy
r = |z| =
√x2 + y2
ustal argument 'φ' z poniższych równań
a potem skorzystaj z podanego we wcześniejszym poście wzoru de Moivre'a
30 sty 16:58
Sławek:
Ma wyjść 1 (słownie: jeden)
30 sty 17:03
Wojtek: | | 1 | | √3 | | 2 | |
(− |
| + |
| )15=115=(cos15*120*+isin15*120*)=(cos15* |
| π+i |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
| | 2 | |
sin15* |
| π)=(cos10π+isin10π)=(cosπ+isinπ)=(cos180*+isin180*)=−1+0=−1 |
| | 3 | |
30 sty 17:05
Sławek:
A czy cos10π = cosπ
30 sty 17:12
Wojtek: ale 10 odrzucamy i zostaje samo pi
30 sty 17:17
Wojtek: jakby bylo np. 1123π to 11 wyrzucamy i zostawiamy ulamek odczytujemy z tego wartość to w
tym przypadku 120* czyli cos180−60*+isin180*−60*=1/2−p{3]/2i
30 sty 17:21
30 sty 17:23
Sławek:
Użyj kalkulatora wpisz cos10π i cosπ a potem porównaj wyniki
30 sty 17:24
Wojtek: ok to w takim razie skad mam wiedziec ile wynosi cos10π w pamieci na kolosie jak roziazac
30 sty 17:34
Wojtek: nie lepiej bylo by go rozwiązac krok po kroku zebym zobaczyl z kad co sie wzielo

zajelo by to o wiele mniej czasu.
30 sty 17:45
Sławek:
Okres funkcji cosinus wynosi 2π.
Tzn, że
cos10π=cos8π=cos6π=cos4π=cos2π=cos0=cos(−2π)=cos(−4π)= ... = 1
30 sty 18:10
Sławek:
odnośnie wcześniejszego postu z 17:21
cos(1123π) = cos(123π)
30 sty 18:14
Wojtek: to ja juz nie wiem albo ty mnie w blad wprowadzasz albo my inaczej sie uczymy
30 sty 18:26
Sławek:
Już dawno mnie korciło zapytać gdzie się uczysz/studiujesz i na jakim kierunku, zaoczne czy
dzienne?
30 sty 18:30
Wojtek: dzienne
na uczyl gosciu tak
mam przyklad z zeszytu
(
√3−i)
7=2
7(cos7*330*+isin330*)=128(cos7*
116π+isin7*
116π)=128(c
os12
56π+isin12
56π)=128(cos
56π+isin{5}{6}π)=128(cos(180*−30*)+
| | √3 | | 1 | |
isin(180*−30*))=128(− |
| + |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
30 sty 18:42