trygonometria.
Michał: witam, jak obliczyć coś takiego?
cos40o−cos50o
Musze określić znak tego wyrażenia.
Dopiero uczę się trygonometrii.
29 sty 21:29
ZKS:
| | π | |
A wartość cosinusa dla argumentów co raz większy i należących do przedziału (0 ; |
| ) się |
| | 2 | |
zmniejsza czy zwiększa?
29 sty 21:41
Michał: jak patrze na wykres to maleje więc będzie dodatnie, ale dalej nie wiem jak to obliczyć, to
proste ale jeszcze trygonometrii nie robiłem tylko tyle co przeglądałem forum.
29 sty 21:44
ZKS:
Skoro masz tylko określić znak to właśnie sam go określiłeś więc znak będzie dodatni koniec
zadania. Chyba że w polecenie brzmi oblicz.
29 sty 21:46
Aga1: Nic nie trzeba obliczać, chyba, ze chcesz korzystać z tablic i podać wartość przybliżoną
29 sty 21:46
Michał: w poleceniu nie ma czegoś takiego jak oblicz, ale Gustlik pokazał jak to liczyć komuś
https://matematykaszkolna.pl/forum/55629.html
Przyda się wiedzieć czemu mi to nie wychodzi.
Robiłem tak cos40
o−cos50
o
cos40
o=cos(90−50)
o
cos50
o=cos(90−40)
o
−cos50
o−(−cos40)= −cos10
co ja skopałem że mi wychodzi ujemna?: P
29 sty 21:55
Aga1: cos40=sin(90−40)=sin50
29 sty 21:57