Trygonometria
Maciek:
1.Analizując wykresy odpowiednich funkcji trygonometrycznych,określ znak liczby:
a) sin100
o − sin200
o
b)tg 1 + cosπ
Nie mam pojęcia , pomóżcie

2.Oblicz :
a) cos 720
o
cos 720
o= cos(8*90
o)=cos 0
o?
Z redukcji której się uczyłem zawsze w nawiasie była zapisana wielokrotność 90
o + jakiś kąt ,
ale tutaj nie ma nic więc cos 0
o?Coś mi nie pasuje...Reszta przykładów z redukcji mi wyszła
okey , a tu nie wiem
28 sie 22:27
Godzio:

sin100 > 0
sin200 < 0 => −sin200 > 0
sin11 − sin200 > 0
analogicznie po wykresie zobacz tg i cos180 powinieneś znać

cos(720) = cos(8 * 90 + 0
o) = cos0 = 0
28 sie 22:45
Gustlik: ad 1) a) sin100
o − sin200
o
sin100
o=sin(90+10)
o=cos10
o →kofunkcja bo 90
o i znak +, bo w II ćw. sinα>0
sin200
o=sin(270−70)
o=−cos70
o →kofunkcja bo 270
o i znak −, bo w III ćw. sinα<0
sin100
o − sin200
o=cos10
o−(−cos70
o)=cos10
o+cos70
o>0, bo oba cosinusy są dodatnie.
b) tg1 + cosπ = tg1+cos180
o=tg1+0=tg1 >0, bo 1 rad≈57
o →kąt I ćw., więc tgα>0
cosπ=cos180
o=0
ad 2) Ja bym to rozpisał tak: cos720
o=cos(2*360
o)=cos0
o=
1, a nie 0.
[C[Wyjaśnienie tej metody jest tutaj

]
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=430
To taka moja "skrócona" pamięciowa metoda wyprowadzania wzorów redukcyjnych: reguła kofunkcji +
wierszyk o znakach funkcji w ćwiartkach układu współrzednych, bo łatwiej jest zapamiętać dwie
proste reguły i szybko wyprowadzić potrzebny w danym zadaniu wzór, niż zapamiętać
kilkadziesiąt wzorów redukcyjnych.
28 sie 22:53
Gustlik: Godzio, cos 0o=1, a nie 0. Pomyliłeś z sinusem.
28 sie 22:56
Maciek: tylko cos(720o) mam w odp. = 1 ?
28 sie 22:56
Gustlik: Bo ma być 1.
28 sie 22:57
Maciek: Ok tego nie wiedziałem , a sin 0o = 0?
28 sie 22:59
Godzio:
No tak

zmęczony dzisiaj i wykresy pomyliłem
28 sie 23:03
Godzio:
Maciek spróbuj w myślach wyobrazić sobie wykres sin i cos i po nich sprawdzić sobie
wartości dla 0 90 180 270 360 ...
28 sie 23:04
Maciek: Tylko najpierw to się muszę nauczyć jak one wyglądają...
28 sie 23:17
Jasiek:
Gustliku cosπ = cos180o ≠ 0, bo cosπ = −1
tg1 + cosπ = tg1 − 1 > tg45o − 1 > 0, tg1 > tg45o
28 sie 23:38
Jasiek:
a)
sin100o − sin200o = sin100o − sin(2*100o) = sin100o − 2sin100ocos100o =
= 2sin100o(1/2 − cos100o) = 2sin100o * (cos60o − cos100o) =
= 2sin100o * 2sin80o * sin20o > 0
sin100o > 0, sin80o > 0, sin20o > 0
28 sie 23:44
Godzio:
Wszyscy macie 0 pkt

nie stosujecie się do polecenia w którym jest
wyraźnie napisane że
"Analizując
wykresy ..."
28 sie 23:45
Jasiek:
cos720o = cos(360o + 360o) = cos360o = 1
28 sie 23:47
think: Jasiek nie przekombinowałeś tego aż nadto?
nie wystarczy stwierdzić, że sinus jest dodatni na przedziale x ∊ (0,π) a ujemny dla x ∊ (π,
2π)
czyli sin200 < 0 co za tym idzie dwa minusy dają plus
sin200 = −a; a > 0
sin100 = b; b > 0
b − (−a) = b + a > 0
28 sie 23:48
Jasiek:
a co to za matematyczne stwierdzenie: "dwa minusy daja plus?"
28 sie 23:51
think: niematematyczne, ale dobrze znane

iloczynem dwóch liczb ujemnych jest liczba dodatnia.
28 sie 23:52
think: zresztą nie odwracaj kota ogonem, przekombinowałeś i tyle
28 sie 23:53
Eta:
Słuszna uwaga
Godzio
Należy stosować się do polecenia podanego w zadaniu !
29 sie 00:15
Gustlik: Faktycznie, Jasiek, poprawiałem Godzia, a mi się też trafiła pomyłka. Cos 180o=−1, masz rację.
29 sie 02:22
Maciek:
Think ,a mogę wiedzieć co oznacza zapis sin200=−a i sin100=b? Bo to dlaczego sin200<0 i
sin100>0 to rozumiem

Czy "a" to poprostu kąt ujemny i "b" to kąt dodatni?I po prostu jeden
kąt jest oznaczony jako "a" , a drugi jako"b"

?
29 sie 16:53
think: sinus przyjmuje wartości <−1,1> a to liczba z przedziału (0,1] chodzi o to, że sin200 to
jest jakaś konkretna wartość tak jak sin100, ale wiemy jedno sin100 ≠ sin200 stąd a i b.
Chodziło mi o to aby było widać, że suma tych wartości będzie liczbą dodatnią.
29 sie 16:58
Maciek: A jak zrobić to drugie z tg 1? bo to ,że cosπ = −1 to odczytuje z wykresu.
29 sie 17:06
think: przy czym sin1≈0 a cos1≈1
także tg1 ≈ 0
takie oszacowanie
teraz tg1 + cosπ ≈ 0 + (−1) ≈ −1
29 sie 17:30
Maciek: Acha , dzięki
29 sie 17:37
Maciek: Think tylko ja mam w odpowiedziach ,że tg1 + cosπ >0.
29 sie 17:51
think: Maciek, nie wiem dlaczego, tak podali w odpowiedziach, ale nie zmienię zdania ta suma jest
ujemna.
29 sie 17:53
think: chyba, że w treści zadania jest tg1 − cosπ , to wtedy się zgodzę
29 sie 17:58
Maciek:
W odpowiedziach mam coś takiego:
| | π | | π | |
1∊( |
| ; |
| ) i funkcja f(x)=tgx jest rosnąca w tym przedziale ,
|
| | 4 | | 2 | |
| | π | |
więc tg 1 > tg |
| =1, cosπ = −1. Zatem tg 1 +cos π > 0. |
| | 4 | |
29 sie 17:58
think: ehh to już rozumiem, tu nie chodzi o 1o tylko o 1
29 sie 18:09
Maciek: Możesz mi to wyjaśnić prostszym językiem
29 sie 18:13
29 sie 18:14
think: rozumiesz czy mam próbować dalej?
29 sie 18:14
think:

na rysunku powinieneś zobaczyć już wszystko
29 sie 18:21
Maciek: | | π | |
Nie rozumiem konkretnie tego : tg 1>tg |
| =1 ? |
| | 4 | |
29 sie 18:22
think: popatrz na rysunek
| | π | |
1 leży na dalej na osi niż |
| |
| | 4 | |
| | π | |
i wartość tg1 leży wyżej niż wartość tg |
| czyli jest większa. |
| | 4 | |
| | π | |
ponieważ tg |
| = 1 a tg1 jest większy to znaczy że osiąga wartość większą od 1, więc jak |
| | 4 | |
odejmiesz od czegoś większego od 1, jedynkę to nadal zostaniesz nad kreską.
29 sie 18:26
Maciek: Rozumiem teraz

dziękuję

Jak zawsze można na Ciebie liczyć

.
29 sie 18:31
think: Maciek uważaj z tym liczeniem na mnie, można się przeliczyć...
Ale

cieszę się, że zrozumiałeś o co biega
29 sie 18:37
Maciek: Nie rozumiem

jak dla mnie zawsze można na Ciebie liczyć
29 sie 18:39
think: dobra na razie jak nie masz więcej pytań, to idę utopić smutki

w kubku gorącej kawy z
mlekiem i może dostanę nawet kawałek ciasta...
29 sie 18:46
Maciek: Utopić smutki ?
29 sie 18:50
think: 
Maciek nie jestem cyborgiem

także targają mną różne uczucia, najczęściej jestem
zadowolona z życia, ale siłą rzeczy jak jesteś na szczycie kiedyś musi nastać dołek.
29 sie 19:19