Dany jest trójkąt o wierzchołkach A=(-5,-3), B=(4,1) C=(-1,3). Wyznacz długość w
gosc: Dany jest trójkąt o wierzchołkach A=(−5,−3), B=(4,1) C=(−1,3). Wyznacz długość wysokości
poprowadzonej z wierzchołka C.
27 sty 21:13
27 sty 21:18
krystek: Prostopadłą przez punkt C do prostej AB i znaleźć układem równań ich wspólny punkt E
Wówczas ICEI jest h
27 sty 21:21
gosc: no ok, tylko żeby wyznaczyć równanie prostej AB to wykorzystać wzór
(x2 − x1)(y − y1)=(y2 − y1)(x − x1) ?
27 sty 21:30
gosc: jeśli tak, to wyszło mi:
prosta AB ma równanie −4x+9y+7=0
| | 19 √6 | |
podstawiłam do wzoru na d w linku i wyszło |
| |
| | 6 | |
27 sty 21:40
gosc: ale nie wiem czy dobrze, może mi to ktoś sprawdzić?
27 sty 21:48
Aga1: | | I−4*(−1)+9*3+7I | |
d= |
| |
| | √16+81 | |
27 sty 22:26
gosc: tak mam
27 sty 22:27