dowody geometryczne
BLAZEJ_505: poszukuję jakiś prostych dowodów geometrycznych. ma ktoś może jakieś?
27 sty 16:16
Artur z miasta Neptuna:
np.
Udowodnij, że przeciwległe kąty czworokąta wpisane w okrąg są sobie równe.
Udowodnij, że sumy przeciwległych boków czworokąta opisane na okręgu są sobie równe
27 sty 16:18
Artur z miasta Neptuna:
Udowodnij, że środek okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym, jest w połowie przeciw
prostokątnej
27 sty 16:19
Artur z miasta Neptuna:
Udowodnij "1−nkę trygonometryczną"
Udowodnij wzór na sin 2α = 2sinαcosα
27 sty 16:21
BLAZEJ_505: dziękuję bardzo, postaram się to udowodnić w ramach ćwiczeń, bo nienawidzę dowód geometrycznych
27 sty 16:29
BLAZEJ_505:

zacznę od 3 dowodu
zał: to rysunek
teza: środek okręgu jest wyznaczony na połowie przeciwprostokątnej
dowód:
ΔSBC− trójkąt prostokątny o kątach 45,45,90
ΔASB− analogicznie
ramiona tych trójkątów to promienie okręgu
IBCI i IABI=r
√2
IACI=x
stosując twierdzenie pitagorasa w Δ ABC, wynika
(r
√2)
2+(r
√2)
2=x
2
x=2r
co należało dowieść
27 sty 16:43
BLAZEJ_505:

dowód pierwszy 2
Założenie to rysunek
teza: α=γ i β=δ
dowód
2γ+2α=360
α+γ=180 kąt α jest zależny od kąta γ i odwrotnie− sprzeczność z tezą, analogicznie dwa
pozostałe kąty, zatem dowód jest fałszywy
27 sty 17:11
BLAZEJ_505: trygonometrii na pewno nie zrobię bo tego czegoś jeszcze nie przerabiałem
27 sty 17:32
BLAZEJ_505: a ten 2 dowód na czym się opiera?
27 sty 17:36
BLAZEJ_505:

Założenie to rysunek
Teza IABI+ICDI=IDAI+IBCI
dowód
czworokąt SEHD jest deltoidem, analogicznie SGAH i SGFB i SECF
b+c+d+a=c+d+a+b jest to tożsamość
co kończy dowód
27 sty 17:46
BLAZEJ_505: mógłby ktoś to sprawdzić
27 sty 17:47
Mila: Zobacz na INFO zadania dla szkoły średniej.
27 sty 20:59
b.: ad 3 (@16:43):
,,trójkąt prostokątny o kątach 45,45,90'' −− nie było nic mowy o tym, że kąty ostre mają miary
45o...
,,ramiona tych trójkątów to promienie okręgu '' −− to jest część tezy, nie możesz z tego
korzystać w dowodzie!
27 sty 21:12
b.: @17:46 jest dobrze (można by dokładniej uzasadnić, czemu SEHD jest deltoidem, albo lepiej czemu
SE=EH oraz DE=DH).
27 sty 21:14
b.: @17:11: teza jest fałszywa, a dowód fałszywości niewystarczający
27 sty 21:15
BLAZEJ_505: właśnie dlatego chcę poćwiczyć dowody
27 sty 21:41
BLAZEJ_505: a i dzięki za stronę Mila
27 sty 22:27
al:
udowodnij, że kwadrat wysokości opuszczonej na przeciwprostokątną jest równy iloczynowi
dlł.odcinków, na które ta wysokość podzieliła przeciwprostokątną.
27 sty 22:41
BLAZEJ_505: poddaję się, brak pomysłów
27 sty 23:13
al:
z podobieństwa trójkątów najłatwiej
z Pitagorasa trochę obliczeń
27 sty 23:16
BLAZEJ_505: jest to dowód na 2 linijki dosłownie
ah=hb
h2=ab co należało dowieść
27 sty 23:20
al:
27 sty 23:22
BLAZEJ_505: to zarzuć jeszcze jednym dowodem na dobranoc
27 sty 23:23
BLAZEJ_505: ma ktoś jakiś pomysł na dowód?
27 sty 23:27
27 sty 23:30
al:
udowodnij, że w trójkącie prostokątnym suma przyprostokątnych równa się sumie średnic okręgu
wpisanego i opisanego.
27 sty 23:36
BLAZEJ_505: zadanie 1
IAEI=a
a=13IABI
3a=IABI− analogicznie pozostałe boki
skoro
IEBI=2a
IFEI=a
to zauważamy właściwości trójkąta 30,60,90 zatem ∠EFB jest prostokątny− analogicznie pozostałe
co kończy dowód
27 sty 23:44
BLAZEJ_505: moje zadanko na dobranoc zostało zrobione, jutro pomęczę się z innymi, dziękuję bardzo
wszystkim którzy poświęcili mi czas
27 sty 23:46
BLAZEJ_505: zadanie 6 z niebieskiego linku
Założenie rysunek IABI=a IBSI=x IDCI=c
teza IMD| + |MS| = |AB|
Dowód
korzystam z zależności trójkąta 45,45,90 i z podobieństwa trójkątów ΔABC, ΔBMS, ΔMDC, zatem
IBCI=a√2
IBMI=x√2
IMCI=a√2−x√2=c√2→c=a−x
a−x+x=a
a=a co należało dowieść
29 sty 19:59
BLAZEJ_505: zadanie 21 z linku
założenie: a≠0 b≠0 a+b≠0 aa+b=1√3
Teza: ba+b=3−√33
dowód metodą nie wprost
załóżmy że teza jest fałszywa
ba+b≠3−√33
3b=3a+3b−a√3−b{3}
a+b≠3a√3 sprzeczność z założeniem, zatem dowód jest prawdziwy. Co kończy dowód.
Może ktoś to sprawdzić?
29 sty 22:09
BLAZEJ_505: proszę bardzo
29 sty 22:21
Mila:
Pożyteczne!
Wykazać, że w trójkącie prostokątnym suma przyprostokątnych jest równa sumie średnic okręgu
opisanego na tym trójkącie i okręgu wpisanego w ten okrąg.
29 sty 22:36
BLAZEJ_505:

zadanie 30 z linku
założenie rysunek IOAI=r ∡BOA=120
Teza IOCI=2r
dowód
∡BOA=120 to ∡COA=60 − odcinek IOCI dzieli ∡BOA=120 na dwie równe części
korzystam z zależności trójkąta 30, 60, 90 w Δ AOC
IOCI=2r co należało udowodnić
30 sty 18:14
BLAZEJ_505: moje dowodzenie leży i kwiczy
30 sty 18:23
BLAZEJ_505: może ktoś sprawdzić te wymęczone dowody, bardzo proszę
30 sty 18:45
BLAZEJ_505: ponawiam prośbę
30 sty 19:17
Basiek: Problem w tym, że u mnie dowodzenie leży i kwiczy z całą planimetrią, więc raczej naprawdę nie
bardzo
30 sty 20:20
BLAZEJ_505: widzę że nie jestem sam
30 sty 20:21
Basiek: No niestety
30 sty 20:24
Basiek: Ale wiesz co?

Jak dochodzisz do właściwej tezy, to pewnie jest ok. Jak sądzisz?

Ja tak
zawsze zakładam
30 sty 20:28
BLAZEJ_505: to zależy jaka metoda
30 sty 20:29
BLAZEJ_505: bo jeśli jest to dowód nie wprost to dochodzisz do sprzeczności
30 sty 20:29
Basiek: Prawda

dlatego, dowodów nie wprost nie lubię i raczej nie stosuję
30 sty 20:30
BLAZEJ_505: to zależy jak nam matematyca mówiła że najlepszym sposobem odwodu na próbnej maturze był
właśnie dowód nie wprost, tam było takie zadanie na potęgach, coś o udowodnieniu że jedna
liczba jest większa od drugiej
30 sty 20:32
Basiek: To zadanie z tej poznańskiej?
30 sty 20:33
BLAZEJ_505: tak
30 sty 20:33
BLAZEJ_505: Uzasadnij że 6116<1824
30 sty 20:35
30 sty 20:37
Basiek: *
1 linijka.
Pozdrów Panią Matematyczkę
30 sty 20:39
BLAZEJ_505: szukam tego dowodu jak znajdę to go przedstawię
30 sty 20:46
Eta:
30 sty 20:49
BLAZEJ_505: znalazłem
Teza: 6116<1824
Dowód metodą nie wprost
załóżmy że teza jest fałszywa, wówczas
6116≥1824
(612)8≥(183)8 obustronnie pierwiastkujemy pierwiastkiem 8 stopnia
I612I≥I183I pod wartościami bezwzględnymi są wartości dodatnie więc możemy je opuścić
612≥183
3721≥5832
sprzeczność, zatem teza jest prawdziwa, czyli 6116<1824 co należało udowodnić
30 sty 20:53
Też chcę inny nick! : Eta przed kim się ukrywałaś?
30 sty 20:54
Też chcę inny nick! : A w ogóle to, dalej sądzę, że dowód w 1 linijce był:
a) mądrzejszy
b) prostszy
c) szybszy

Ale mój za to wyglądał spektakularnie
30 sty 20:56
BLAZEJ_505: był to dowód za 5 punktów i zapis pewnie też był punktowany
30 sty 20:57
Eta:
30 sty 20:58
BLAZEJ_505: btw a ktoś może sprawdzić te dowody powyżej
30 sty 20:58
Też chcę inny nick! : Za każde logiczne, dobrze rozwiązane w pełni zadanie egzaminator ma obowiązek dać Ci max
punktów. Oczywiście do rozwiazania Ety trzeba byłoby dopisać na końcu, że podstawniki bla
blaaa, potęgi bla blaaa , z czego wynika, że X>Y... Czyli druga linijka
30 sty 21:00
BLAZEJ_505: to jak będzie z tym sprawdzeniem?
30 sty 21:27
BLAZEJ_505: zlituje się ktoś nad tymi dowodami
30 sty 21:53
BLAZEJ_505: i nade mną
30 sty 21:53
BLAZEJ_505: widzę że nikt się nade mną nie zlituję
30 sty 22:07
31 sty 15:25
Mila: Błażej, nie udowodniłeś o średnicach okręgów . To naprawdę potrzebne. Dowód z potęgami może
być. Możesz też badać znak różnicy − rozkładać ze wzorów skróconego mnożenia .
31 sty 22:22
31 sty 22:29