rownianie
borsuk: rozwiąż równanie sin3x + cos3x = √2
25 sty 22:48
wmboczek: 1+sin6x=2
6x=π/2+2kπ
x=π/12+kπ/3
25 sty 22:55
ZKS:
A skąd to otrzymałeś
wmboczek?
25 sty 23:07
ZKS:
Gdyby była liczba ujemna po prawej stronie to byś ten minus gubił tak nie można robić.
25 sty 23:09
Krl: A można wytłumaczyc skąd to się wzięło?
25 sty 23:13
ZKS:
Podniósł do kwadratu tylko że tak nie można robić. Pomnóż obydwie strony równania przez
| | √2 | |
|
| i powinieneś coś zauważyć. |
| | 2 | |
25 sty 23:15
Krl: Ok. a poprawnie? bo przecież nie jesteśmy pewnie, że wszystkie wyrazy dodatnie są?
25 sty 23:16
ZKS:
| | √2 | |
Przecież napisałem żebyś pomnożył obydwie strony przez |
| .  |
| | 2 | |
25 sty 23:18
Krl: AA wybacz, żle przeczytałem. Mógłbyś zerknąć do mojego zadania w którym mi pomogłes bo mma
kolejne i nie wiem kompletnie jak je ugryść

. Wielkie dzięki
25 sty 23:20
ZKS:
O które zadnie chodzi bo nie wiem? Podaj link.
25 sty 23:22
25 sty 23:27
ZKS:
| | π | | 2 | |
x = |
| + k * |
| π ∧ k ∊ C |
| | 12 | | 3 | |
25 sty 23:35
Krl: Nom,, tak zrobiłem, dzięki. A zerknij tam jak byś mogł.
25 sty 23:37
wmboczek: @ZKS
No nie można (i jest błąd), ale nie dlatego, że mogła by być liczba ujemna (bo ją sobie
przeniesiemy i będzie dodatnia). Wydaje mi się, że na chłopski rozum trzeba odrzucić
rozwiązania ujemne, a barziej po ludzku błąd wynika z niedopisania okresu funkcji przed
działaniami
1+sin(6x+4kπ)=2 (podwojenie okresu)
6x=π/2+4kπ
x=π/12+2kπ/3
26 sty 10:10