Tożsamość trygonometryczna
Krl: Witam. Kombinuje i kombinuje i nie mogę wciąż dojść:
Dodam że jest to tozsamość, więc żadnego przenoszenia, z lewej do prawej

albo odwrotnie
25 sty 21:02
ZKS:
A czemu przy udowadnianiu tożsamości nie możesz przenosić z lewej na prawą lub odwrotnie?
| | | |
= |
| = |
| | | sin2xcosx − sinxcos2x | |
| | | cosxcos2x | |
| |
| | sinxcos2x | | cos2x | |
= |
| = |
| = cos2x |
| | sinx(2cos2x − cos2x) | | 1 | |
25 sty 21:18
Krl: Dzięki wielkie, ja zupełnie inaczej podchodziłem, tg rozpisywałem...
A co do tych tożsamości, to można normalnie przenosić? bo jeśli tak, to czymże tożsamość różni
się od równania?
Pozdrawiam i dzięki jeszczcze raz
25 sty 21:24
pigor: zamięń licznik i mianownik na sinusy i cosinusy , to otrzymasz
| | sinx | |
L= |
| = |
| | | | sin2x | | sinx | | cosx ( |
| − |
| ) | | | cos2x | | cosx | |
| |
| | sinx | |
= |
| = |
| | | | (2sinx cos2x−sinx cos2x) | | cosx |
| | | | cos2x cosx | |
| |
| | sinx | | cos2x | |
= |
| = |
| = |
| | | sinx (2cos2x− cos2x) | |
| | | cos2x | |
| | 2cos2x− cos2x+sin2x | |
| | cos2x | | cos2x | |
= |
| = |
| = cos2x = P |
| | cos2x+sin2x | | 1 | |
25 sty 21:30
ZKS:
W tożsamości jeżeli przeniesiesz wszystko na jedną stronę i jeżeli dobrze rozwiążesz to
powinieneś dostać 0 = 0 czyli wszystko Ci się powinno uprościć.
25 sty 21:36
Krl: A coś takiego? nie mam pomysłu

:
cos
pi5* cos
2pi5=
14
25 sty 22:42
Krl: U góry jest "pi i 2 "pi", w mianownikach 5
25 sty 22:42
Kot admin. Co ja pacze? : "veni vidi vici"
zamieńmy to na stopnie
| | 4sin36o*cos36o*cos72o | | 2sin72%o*cos72o | |
cos36o * cos72o = |
| = |
| = |
| | 4sin36o | | 4sin36o | |
| | sin144o | | sin36o | | 1 | |
|
| = |
| = |
| |
| | 4sin36o | | 4sin36o | | 4 | |
c.n.u.
Korzystam z tego że sin2x = 2sinxcosx
25 sty 23:34
Krl: Super
Dzieki
25 sty 23:40