Jan i jego oszczedzanie
krzakol: Jan regularnie oszczędzał pieniądze na zakup laptopa. w pierwszym miesiącu zaoszczędził 80zł, a
w każdym nastepnym − o5zł więcej niż w poprzednim. stan oszczędności Jana po upływie dwóch lat
to ? Proszę o rozwiazanie.
25 sty 16:15
Basiek: a
1=80
r=5
n=24
S
24=....
jest to ciąg arytmetyczny.
25 sty 16:19
krzakol: A dalej można prosić ?
25 sty 16:22
25 sty 16:24
krzakol: Niee... Więc cięzko
25 sty 16:26
Basiek: W ogóle ciągów nie brałeś?
25 sty 16:28
krzakol: niee
25 sty 16:31
Basiek: To albo zaczniesz dodawać
80+85+90+95+100+105+110+...+ 195=...
albo nie mam pojęcia, jak to zrobić bez znajomości ciągów
25 sty 16:33
krzakol: to napisz jak możesz ze wzoru a ja sobie go ogarne potem
25 sty 16:34
Basiek: a
1=80
r=5
a
24= a
1+ (n−1)r= 80+ 23*5= 195
n=24
| | a1+an | | 80+195 | |
S24= |
| *n= |
| *24=... |
| | 2 | | 2 | |
tu sobie doliczysz
25 sty 16:37
krzakol: No dzięki wielkie

Mogę się jakoś odwdzięczyć. Jakiś plus albo coś takiego o ile ten serwis
to prowadzi
25 sty 16:38
Basiek: To forum nie ma takich "super" opcji

Zwykłe dziękuję zdecydowanie mi wystarcza.
25 sty 16:40
krzakol: Dzięki jeszcze raz
25 sty 16:40