Kasia:
Proszę o pomoc, wychodzą mi jakieś koszmarne liczby
Oblicz wyrazy a
3,a
10,a
20,a
n ciągu geometrycznego, w którym a
1=2,q=1/2. Oblicz sumę dziesięciu pierwszych wyrazów.
28 gru 17:24
Jakub:
liczysz ze wzoru na n-ty wyraz ciągu na stronie
279
a
3 = 2*(1/2)
3-1 = 2*(1/2)
2 = 1/2
a
10 = 2*(1/2)
10-1 = 2*(1/2)
9 = 2/2
9 = 1/2
8 = 1/256
a
20 = 2*(1/2)
20-1 = 2*(1/2)
19 = 1/2
18 <- tego już nie licz tylko zostaw w takiej postaci
a
n = 2*(1/2)
n-1
28 gru 17:36
SANDRA : Oblicz pole prostokąta,którego jeden bok ma 1/2 metra a drugi 1/4 .podaj wyniki pola w ułamku
oraz w metrach lub centymetrach
11 lis 11:41