proszę o pomoc.
ania: dany jest trapez równoramienny o podstawach 12 i 6 i ramieniu 5. oblicz pola trójkątów na jakie
dzielą go przekątne.
17 sty 23:24
Eta:
| | 12+6 | | 12 | |
P(tr) = |
| *4= 36 ΔABE ~ ΔDEC w skali k= |
| = 2 |
| | 2 | | 6 | |
| | P1 | |
to: |
| = k2=4 ⇒ P1= 4P2 |
| | P2 | |
PΔABD= PΔABC ⇒ P
1+P
3= P
1+P
4 ⇒ P
3=P
4
P(tr) = P
1+P
3+P
4+P
2 = P
1+2P
3+P
2= (
√P1+
√P2)
2 dla P
3=
√P1*P2
zatem: (
√P1+
√P2)
2= 36 ⇒
√P1+
√P2= 6
podstawiając P
1=4P
2 2
√P2+
√P2= 6 ⇒
√P2= 2 |
2
to: P
2= 4 czyli P
1= 4*4=16 i P
3=P
4=
√P1*P2=
√4*16= 8
Odp: P
1= 16 , P
2= 4 , P
3= 8, P
4= 8
Spr:
P(tr) = 16+4+8+8 = 36
18 sty 00:04
18 sty 00:07