nie ogarniam tego
freevay: pomocy


końce odcinka mają współrzędne A=(2,6). B=(−1,4)
wyznacz środek okręgu którego odcinek jest średnicą . podaj długość promienia i napisz równanie
okręgu
15 sty 22:03
15 sty 22:04
Tragos: w ten sposób wyznaczysz współrzędne środka okręgu
promień to jest odległość np. punktu A od S
15 sty 22:05
beti: | | 2+(−1) | | 6+4 | |
S = (a,b) i tutaj S=( |
| , |
| ) = ... |
| | 2 | | 2 | |
r − obliczasz ze wzoru na dł. odcinka
równ. okręgu: (x−a)
2 + (y−b)
2 = r
2
15 sty 22:06
freevay: ok . to ze wzoru skróconego mnożenia . tylko co mam podstawić do wzoru ?
sory za głupie pytania ale to naprawdę dla mnie czarna magia
15 sty 22:22
beti: obliczyłeś wsp.środka okręgu?
15 sty 22:25
15 sty 22:26
freevay: obliczyłam wyszło mi 1/2 i 10/2
15 sty 22:29
15 sty 22:32
beti: teraz r ze wzoru na dł. odcinka np |AS|:
r = |AS| =
√(xs−xa)2+(ys−ya)2 = ...
15 sty 22:32
freevay: masakra

! jakieś głupoty mi wychodzą
15 sty 23:05