Takie cus
Kotek: Witam jak zrobic :
(√2 − 3√3)2=
(√5+3√2)8 * (√5−3√2)
15 sty 09:59
15 sty 10:05
ola: to sa wzory skróconego mnożenia
(√2−3√3)2= (√2)2−2*√2*3√3 + (3√3)2= 2−6√6+27=29+6√6
a w drugim jest pierwszy nawias razy 8?
ale i tak bedzie wzor skroconego mnożenia
(a−b)(a+b)=a2−b2
15 sty 10:05
Kotek: czyli cos takiego ?
(√5+3√2)* (√5−3√2)
= (
√5)
2−3
√2)
2=
√25−9
√2
15 sty 10:13
ola: (√5+3√2)(√5−3√2)= (√5)2−(3√2)2= 5−9*2=5−18=−13
15 sty 10:16
Kotek: a czemu 5−9*2=5−18=−13
tam nie powinno byc jeszcze pierwiastka ?
15 sty 10:17
krystek: (√2)2=2
15 sty 10:21