Proszę o szybką odpowiedz. Potrzebuje to na jutro.
Natalia: Określ monotoiczność ciągu an, jeżeli an=3n+10 przez 2n+7
13 sty 21:03
13 sty 22:22
krystek: Badasz różnicę: an+1−an
13 sty 22:31
Gustlik:

Lub funkcją − jest to funkcja homograficzna:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(3x+10):(2x+7)
−3x−10,5
−−−−−−−−−−−−−−−−
−0,5
Na rysunku przybliżony wykres tej funkcji − hiperbola.
| | 3x+10 | |
Ciąg an jest rosnący, ponieważ funkcja y= |
| jest rosnąca dla x∊N+. |
| | 2x+7 | |
14 sty 01:38
Natalia: Tak, ale ja nie wiem jak się bada tą funkcję. Jak można to proszę o pomoc.
14 sty 16:32
Gustlik:

Funkcja homograficzna w najprostszej postaci ma taki wzór:
Przykłady:
| | 1 | | 2 | |
Jeżeli a>0, to wykres wygląda jak na rysunku a), np. y= |
| , y= |
| . |
| | x | | x | |
| | 3 | | 1 | |
Natomiast jak a<0 to wykres wygląda jak na rys. b), np. y=− |
| , y=− |
| . |
| | x | | 2x | |
Jest to hiperbola równoosiowa.
| | a | |
Postać kanoniczna tej funkcji to y= |
| +q. |
| | x−p | |
Współczynnik p przesuwa wykres w poziomie, a q w pionie, na takiej samej zasadzie, jak pzresuwa
się parabolę mając daną postać kanoniczną funkcji kwadratowej, tam wzór był taki:
y=a(x−p)
2+q.
Polecam zajrzeć na strony:
1. Funkcja homograficzna:
https://matematykaszkolna.pl/strona/2456.html
2. Hiperbola:
https://matematykaszkolna.pl/strona/157.html
3. Dzielenie wielomianów − pozwala zrozumieć przekształcenie funkcji
homograficznej z postaci ogólnej na kanoniczną:
https://matematykaszkolna.pl/strona/107.html
4. Postać kanoniczna funkcji kwadratowej
− pozwala zrozumiec przesuwanie wykresów funkcji, bo hiperbolę i inne wykresy przesuwa się wg
tych samych zasad:
https://matematykaszkolna.pl/strona/69.html
14 sty 20:58
Gustlik:

Poprawiam rys. a).
15 sty 00:12