wielomiany
Wielomiany: Wielomiany jednej zmiennej
Prosze o pomoc z tym zadaniem:
Określ stopień wielomianu F(x), jeśli:
1)
F(x)=−5(x2)4
2)
F(x)=8(x5*x3)6
11 sty 20:00
Wielomiany: to trzeba pomnożyc ?
11 sty 20:01
Maturzysta: 1) stopień osmy
2) stopień czterdziesty ósmy
11 sty 20:03
emte: tak
1)→8
2)→48
11 sty 20:04
Wielomiany: jak wam wychodzi stopien 48 w tym 2?
5*3=15*6=90
co źle licze
11 sty 20:06
elka: 5*6+3*6
11 sty 20:07
Wielomiany: a to zadanie:
Określ stopień jednomianu G(x), jeśli:
1)
G(x)=0,5xn i G(4)=32
2)
G(x)=√5n i G(√5)=125
11 sty 20:12
elka: w 1) podstaw x=4, a w miejsce g(x) wstaw 32 i wylicz. w 2) to samo
11 sty 20:15
Wielomiany: w 2 tak mi wychodzi:
√5*(√5)n=125//:√5
co jest źle?
11 sty 20:21
Wielomiany: elka jesteś?
11 sty 20:26
elka: √5n=125 (125 to jest to samo co 5
3 )
n=6
11 sty 20:31
11 sty 20:31
Wielomiany: ok ale dobrze to napisałem o 20:26?
11 sty 20:34
Maturzysta: jak wam wychodzi stopien 48 w tym 2?
5*3=15*6=90
co źle licze
Te wykładniki się dodaje, a nie mnoży, jeśli jest taka sama podstawa
11 sty 20:35
Wielomiany: 5*6+3*6 elka juz pisała
11 sty 20:36
elka: z tego co widzę, to o 20:26 pytałeś się czy jestem..
11 sty 20:38
Wielomiany: oj o 20:21
11 sty 20:39
11 sty 20:40
Wielomiany: ela pomoż
11 sty 20:49