analityczna
joka: Jeszcze raz zwracam się z prośbą o pomoc...
Zadanie wydaje się być banalne, ale nie wiem jak się do niego zabrać i byłabym bardzo wdzięczna
za pomoc
Przez punkt A (1,−1) poprowadzić prostą odległą od punktu B (5,2) o 5.
i drugie podobne:
Przez początek układu współrzędnych poprowadzić proste odległe od punktu P (3,4) o √5.
9 sty 18:35
joka: czy ktoś mi może pomóc? chociaż naprowadzić co i jak...
9 sty 18:44
beti: niech szukana prosta ma równ. p: y=ax+b
przechodzi ona przez pkt A, więc: −1=a+b → b= − a−1
podstawiam za b do równania pr. i przekształcam na postac ogólną: p: y=ax−a−1 → p: ax−y−a−1=0
stosuję wzór na odl. punktu od prostej:
| | |5a−2−a−1| | |
d(B,p)= |
| = 5 /*√a2+1
|
| | √a2+1 | |
|4a−3| = 5
√a2+1 − podnieś obustronnie do kwadratu i wyznacz a
9 sty 18:51
-:):
... albo zauważ że odległość punktów A i B d=√(5−1)2+(2+1)2
9 sty 19:10
-:):
skoro tak to piszesz równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
a potem równanie prostej prostopadłej do niej przechodzącej zarazem przez punkt A
9 sty 19:12
ejendi: to wygląda banalnie ale to chyba są styczne do okręgu:
1. (x−5)
2+(x−2)
2=5 przez A(1,−1)
2. (x−3)
2+(y−4)
2=
√5 przez P(3,4)
np:
https://matematykaszkolna.pl/forum/120433.html
ale były też inne sposoby
może wektory?
oby było banalne
9 sty 19:23
beti: Faktycznie, źle policzyłam |AB| i stąd metoda "na około"
9 sty 19:32
joka: dzięki, dzięki, dzięki, kochane jesteście!
9 sty 20:06