Geometria analityczna
Martyna: Wyznacz równania stycznych do okręgu x2+y2−2x−4y+4=0 przechodzących przez punkt P(2,4).
8 sty 18:29
Martyna: Wie ktoś może jak to zrobić , bo szukałam już w internecie na wielu stronach i nigdzie nie ma
takiego typu zadań, a nie pierwszy raz się z tym męcze.
8 sty 18:52
8 sty 20:07
8 sty 20:08
Martyna: dzięki
8 sty 22:35
ejendi:
to jest równanie prostej :y=ax−2a+4
dalsze liczenie jest uciążliwe, rzeźnia wielomianowa z a4
jest coś łatwiejszego w liczeniu, biegunowa punktu P(Xo,Yo)
(x−a)(Xo−a)+(y−b)(Yo−b)=r2
a i b z równania normalnego (x−a)2+(y−b)2=r2
równanie x2+y2−2x−4y+4=0 ma postać
(x−1)2+(y−2)2=1
równanie biegunowej:
(x−1)(2−1)+(y−2)(4−2)=1
2y+x−6=0 i x2+y2−2x−4y+4=0
po rozwiązaniu mamy równanie
5y2−24y+28
x1=2, y1=2
x2=0,4, y2=2,8
punkty styczności P1(2,2) i P2(0,4; 2,8)
i styczne PP1 i PP2
9 sty 13:17