Rozkładanie sum algebraicznych na czynniki
Justyna21: Rozkładanie sum algebraicznych na czynniki
a) x2 + 12x + 36 =
b) 110y2 = 60ay + 9a2 =
c)25a2 −20ab + 4b =
d) a2 − 4ay + 4y2 =
e) a2 − b2 =
f) 1212 − 9y2 =
4 sty 18:28
Basiek: Wzory skróconego mnożenia

Czego tu dokładnie nie rozumiesz?
4 sty 18:29
Justyna21: nie wiem jak to obliczyć

Kompletna pustka!
4 sty 18:32
Justyna21: pomożesz ?
4 sty 18:32
Basiek: https://matematykaszkolna.pl/strona/55.html
WZORKI. Będą Cię męczyły niemal przy każdym dziale, więc postaraj się ogarnąć.

np a) (x+6)
2
b) Tu jest błąd, tak? Nie powinno tam być 100y
2− 60....

c) (5a−2b)
2
d)(a−2y)
2
e) (a−b)(a+b) <− to jest żywcem wyjęty wzór
f) (121−3y)(121+3y) (tu też czasem czegoś nie zgubiłaś?)
4 sty 18:36
ziolo: x(p−a)−y(p−a)−z(a−p)
7 kwi 15:48