Prawdopodobieństwo
Ana: Na loterii jest 20 losów, z których dwa są wygrywające i dwa dają prawo wyciągnięcia
dodatkowego losu. Oblicz prawdopodobieństwo, że kupując jeden los wygramy nagrodę.
4 sty 00:32
Krzych: | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 1 | | 2 | |
P= |
| + |
| * |
| + |
| * |
| * |
|
|
| | 20 | | 20 | | 19 | | 20 | | 19 | | 18 | |
Albo od razu losuję jeden z losów wygrywających, albo najpierw losuję jeden z losów, kótre dają
możliwość pociągnięcia dodatkowego a potem wygrywający, albo najpierw losuję jeden z losów,
kótre dają możliwość pociągnięcia dodatkowego, potem drugi los dający tę samą możliwość, a na
koniec los wygrywający. Gdybyś nie rozumiała to polecam narysować sobie drzewko − zadania tego
typu widać na nim bardzo przejrzyście.
4 sty 01:33
Gustlik:

Nie jestem zwolennikiem krzakoterapii, ponieważ ostatnio nauczyciele uparli się stosować tę
metodę tam, gdzie są prostsze metody za pomocą kombinatoryki, ale w tego typu zadaniach jak to
daje ona obraz:
P − los przegrywający
W − los wygrywający
L − los uprawniający do ponownego losowania
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 1 | | 2 | |
P(W)= |
| + |
| * |
| + |
| * |
| * |
| =...dokończ... |
| | 20 | | 20 | | 19 | | 20 | | 19 | | 18 | |
4 sty 02:35
Ana: Czemu mamy
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 1 | | 2 | |
P(W)= |
| + |
| * |
| + |
| * |
| * |
| = ..., |
| | 20 | | 20 | | 19 | | 20 | | 19 | | 18 | |
a nie:
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 1 | | 1 | | 2 | |
P(W)= |
| + |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = ...? |
| | 20 | | 20 | | 19 | | 20 | | 19 | | 19 | | 18 | |
4 sty 17:42
Krl: Jak liczysz prawdopodobieństwo mnożysz wszystkie zdarzenia sprzyjające
4 sty 17:55
Krl: Jak masz 3 poziomy to mnozysz wszystkie 3 a nie dodajesz po 2
4 sty 17:56
5 sty 02:08