trapez
kam: Punkty A= (2,−2), B=(4,4), C= (0,2) są wierzchołkami trapezu prostokątnego ABCD o kątach
prostych przy wierzchołkach A i D. Oblicz współrzędne wierzchołka D
2 sty 17:46
kam: potzrebuje szybkiej odp
2 sty 18:11
aa:

wydaje mi się że trzeba wyznaczyc równanie prostej przechodzacej przez punkty A i B (k)
następnie znaleźc odleglosc punktu C od prostej k gdyż będzie ona taka sama jak współrzedna y
punktu D a x jest taki sam jak x punktu A
2 sty 18:19
kam: tylko rys wyglada inaczej
2 sty 18:20
aa: ale tak bedzie wyglądał trapez który powstanie.. może być on inaczej ułożony ale wyglądał
będzie raczej tak
2 sty 18:22
aa:
2 sty 18:25
kam:

ABDC
2 sty 18:26
kam: ah no fakt
2 sty 18:27
kam: pomylilam A
2 sty 18:27
aa: no tak
2 sty 18:27
kam: no własnie tylko ja nie wiem jak to sie oblicza
2 sty 18:28
aa: to czyli co?
2 sty 18:29
kam: to znaczy ze nie wiem ajk to wykonac zeby znależć punkt D
2 sty 18:30
aa: napisałam ci wyżej przecież
2 sty 18:30
kam: nie da sie tego inaczej

?
2 sty 18:32
kam: no tak tylko jestm kula troche z mat
2 sty 18:32
kam: nie wiem jak sie szuka tego rownania prostej
2 sty 18:33
aa: nie wiem, to było pierwsze co mi przyszlo do głowy. napewno ktoś znajdzie inny sposob
2 sty 18:33
kam: gosc od matmy napewno
2 sty 18:35
aa: nie wątpie
2 sty 18:35
aa: sory to nie mozna tak jednak obliczyc. trzeba wyznaczyc proste : przechodzącą przez punkt C i
prosta przechodzaca przez punkt A i jak wyznaczysz to w uklad równań i wyjdzie
2 sty 18:39
kam: kurna tylko jak dla mnie to nie takie tatwe hehe
2 sty 18:49
2 sty 19:03
2 sty 19:04
kam: aha dobra, zaraz bede cos kombinowac z tego , thx
2 sty 19:16
kam: kurde jak obliczyc 2 podpunkt?
2 sty 23:24
kam: mogłby ktos sie pokusić to zrobić..?
1 punkt wychodzi y=3x −8
2 sty 23:26
Eta:
Prosta AB || prostej DC i prosta AB ⊥ prostej AD
wyznaczamy współczynnik kierunkowy prostej AB
| | yB−yA | | 4+2 | |
aAB= |
| = |
| = 3 |
| | xB−xA | | 4−2 | |
to równania prostych:
DC: y= 3(x−x
C)+y
C => y= 3(x−0)+2
DC: y= 3x+2
| | 1 | | 1 | |
AD: y= − |
| (x−xA)+yA => y= − |
| (x−2)−2 |
| | 3 | | 3 | |
rozwiąż teraz układ równań prostych AD i DC i otrzymasz wsółrzędne punktu D
odp: D(−1, −1)
2 sty 23:40