marcin: Oblicz: 5log230 ? ? ?
27 kwi 21:21
Jakub: Trudny przykład. Jedyne co zrobiłem:
5log230 = 5log2 (2*15) = 5log22+log215 = 51+log215 = 5*5log2 15
Na dalszy ciąg nie mam pomysłu.
27 kwi 21:48
marcin: no dokladnie do tego samego punktu doszedlem.. a taki przyklad mialem na spr. (w klasie
humanistycznej) jako jeden z podpunktow w zadaniu w ktorym trzeba bylo uporzadkowac
liczby od najmniejszej do najwiekszej..
mam podobne zadanie (niestety tez nierozwiazane) w zeszycie:
16log23 i tak:
log23 = x
2x = 3
i nie wiem co dalej... a to bardzo podobny przyklad do tego co podalem wczesniej.. nie
wiem czy to co teraz napisalem jest dobra wskazowka? przynajmniej ja nie potrafie z niej
skorzystac.. hmmm ?
27 kwi 22:04
Jakub: 16
log2 3 = (2
4)
log23 = 2
4log23 = (2
log23)
4 = 3
4 = 81
Jeśli chodzi o poprzedni przykład to musisz podać pełnie zadanie. Jak porównujesz potęgi
to nie zawsze musisz je liczyć. Czasami wystarczy sprowadzić do jednakowej podstawy.
Wzory masz tutaj
218
27 kwi 22:09
marcin: Zapisz podane liczby od najmniejszej do najwiekszej:
a) 5log230 ; 254,5 ; (1/25) -4
b) (2/7) (pi) ; (4/49)(5/3) ; (49/4)-2
ps. dzieki za rozwiazanie tego innego przykladu..
27 kwi 22:14
marcin: jeszcze mam pytanie do tego innego...
przypuscmy, ze nie zamienilbym 16 na 24 tylko na 42... to liczylbym tak:
16log23 = 42log23 = 4log23*2 = (22)log26 = 2log212 = 12
no to wtedy wychodzi 12.. a prawidlowa odp. jest 81..
no bo niby wszystko dobrze ale jednak nie.. dlaczego ?
27 kwi 22:24
Agatusia: na poczatku zamiast zrobic 3 do kwadratu mnozysz 3 razy 2. potem ten sam blad mnozysz 2
razy 6 a to ma byc 6 do kwadratu.
nie stosujesz sie do wzoru.
liczbe ktora mnozy logarytm wrzucasz na liczbe logarytmowana jako potege, a nie poprostu
monzysz
jo?
27 kwi 22:44
marcin: a moze tak:
5log230 = (√52)log230 = √5 2log230 = (√5 log230)2 = i co dalej ?
27 kwi 22:47
marcin: Agatusia -> aha..

juz rozumiem... wyliczylem sobie na kartce i wyszlo 81 tak jak
mialo byc..
ale czy teraz to zadanie o ktore pierwotnie mi chodzilo 5
log230... czy jestem
chociaz na dobrym tropie ?
27 kwi 22:51
Jakub: Agatusia ma racje. 2log23 = log232 = log2 9 a nie tak jak napisałeś
254,5 = (52)4,5 = 59
(1/25)-4 = (5-2)-4 = 58 teraz wystarczy porównać wykładniki potęg
b) podobnie
27 kwi 22:52
marcin: ok.. to juz rozumiem, ze nie moge tego mnozyc, tylko trzeba to podniesc do potegi... ale
i tak nadal nie wiem, jak obliczyc to pierwsze 5log230
27 kwi 23:02
Jakub: Tego nie trzeba liczyć. Obawiam się, że nikt ci tego nie policzy. Jak masz potęgi
5log2 30 59 58
To teraz trzeba wiedzieć ile w przybliżeniu jest log2 30. Wiesz że 25≈32 czyli
log2 30 ≈5
Nie chodzi o dokładną wartość tylko o grube przybliżenie. Czyli liczby zapisane od
najmniejszej do największej to:
5log2 30 58 59
wracając do początkowych liczb
5log2 30 (1/25)-4 254,5
27 kwi 23:20
marcin: ok rozumiem.. wielkie dzieki za wytlumaczenie! pozdrawiam!
27 kwi 23:23
marcin: pozamienialem sobie liczby z b)
i od najmniejszej wyszlo mi:
(49/4)
-2 < (2/7)
pi < (4/49)
(5/3)
dobrze ? (ps. to juz ostatnie pytanie na dzisiaj

)
27 kwi 23:27
Jakub: (49/4)
-2 = ((7/2)
2)
-2 = (7/2)
-4 = (2/7)
4
(2/7)
π
(4/49)
5/3 = ((2/7)
2)
5/3 = (2/7)
10/3 = (2/7)
3,333...
czyli powinno być: (2/7)
π (4/49)
5/3 (2/7)
4
To już ostatnia odp. na dzisiaj. Idę spać
28 kwi 00:07
marcin: ok dzieki

zle zamienilem (4/49)
(5/3) bo rozpedzilem sie i spotegowalem (5/3)
2
zamiast to pomnozyc

ale w takim razie kolejnosc powinna byc chyba odwrotna.. (bo jesli podstawa potegi < 1
(czyli w tym przypadku (2/7) ) to wtedy liczby sie zmniejszaja im wykladnik potegi jest
wiekszy.. (chodzi mi o to ze np. (1/2)
2 = 1/4 > (1/2)
3 = 1/8 > (1/2)
4 = 1/16 )
ale mimo wszystko dzieki za wytlumaczenie! pozdrawiam raz jeszcze!
28 kwi 00:29
Jakub: no tak

byka strzeliłem. Jest tak jak piszesz. Jak podstawa <1 to potęgi powinny być ustawione od
największego wykładnik do najmniejszego.
28 kwi 15:31
Beatka: W zakładzie produkcyjnym pracownik kontroli jakości pobrał losowo 50 sztuk towaru z
dziennej produkcji. Wynik przeprowadzonej kontroli były następujące:
w 30 nie było usterek
w 8 stwierdzono 1 usterke
w 6 liczba usterek była równa 2
w 4 liczba usterek była równa 3
w 2 stwierdzono aż 4 usterki
Oblicz wariancję, odchylenie przeciętne, odchylenie standardowe, rpozstęp, współczynnik
zmienności.
2 maj 18:57
Czaruś: Czyli 16 log23
Daje nam wynik
x=3
Tak ?
11 lut 09:55
Czaruś: A jak byście obliczyli taki przykład ? :
Log2316
11 lut 09:57
5-latek: =16*log23= (teraz kalkulator i policz
12 lut 08:55