31 gru 19:23
Rivek: (x2−2)4−4x4
a2−b2=(a−b)(a+b)
u nas a=(x2−2)2 b=2x2
czyli:
(x2−2)4−4x4=[(x2−2)2−2x2][(x2−2)2+2x2]
teraz uporządkować, tam już będzie ładnie −> wielomiany z x4 i x2 to ładnie można rozwiązać
przez podstawienie t=x2 i rozłożyć dalej każdy z czynników
31 gru 19:33
Aga: =[(x2−2)2]2−(2x2)2=[(x2−2)2−2x2]*[(x2−2)2+2x2]
Ze wzoru skróconego mnożeniaa2−b2−(a−b)(a+b)
I jeszcze raz z tego wzoru do pierwszego nawiasu
(x2−2)2−(√2x)2=(x2−2−√2x)(x2−2+√2x)
Drugi nawias x4−2x2+4=(x2+2)2−(√6x)2=(x2+2−√6x)(x2+2+√6x)
To tak miało być?
Można próbować rozkładać każdy nawias z Δ.
31 gru 19:51
xyz: bardzo dziękuję!

nie mogłam sobie poradzić z tym drugim nawiasem
1 sty 11:52