rozłoż na czynniki
mufi: (x2−2)4 −4x4
13 mar 15:15
mufi: pomocy :<
13 mar 15:28
Niunia85:
x8−8x6+20x4−32x2+16
13 mar 15:30
Vizer: uzywaj caly czas wzoru a2−b2=(a−b)(a+b)
13 mar 15:32
mufi: ym, tylko to wymnozylas, a ja potrzebuje rozlozyc to na czynniki.
moze ktos pomoc i to rozlozyc ?
13 mar 15:34
mufi: ok dzieki, sprobuje
13 mar 15:35
mufi: niestety, wychodzi mi zla odpowiedz. :<
moglby to ktos ladnie rozpisac, prosze ?
13 mar 15:39
Monika3108: mam teraz ten sam dział co Ty i myśle i myśle i nie mam pojecia co z tym zrobic
13 mar 15:53
Monika3108: W(x)= x8 − 8x6 + 4x4 + 16x4 − 32x2 + 16=
= 4x4(x4 − 2x2 + 1) +16(x4 − 2x2 + 1)=
= (x4 − 2x2 + 1)(4x4 + 16)= (x2 − 1)2 4(x4 + 4)
13 mar 16:02
Monika3108: czy coś takiego jest w odp
13 mar 16:02
mufi: to raczej jest zle, z x8 wyciagnelas 4x4 pozostawiajac w nawiasie x4
w odpowiedziach jest pierw z 6 i pierw z 2
13 mar 16:07
Monika3108: (x
2 − 1)
2 na pewno tez da sie rozbic tylko nie wiem jak
13 mar 16:08
mufi: pomooocy, to zadanie mnie przerasta
13 mar 16:13
mufi: odp to: √6 i √2
ktos wie jak do tego dojsc?
13 mar 16:30
mufi: (x2 − √2x −2)(x2 + √2 −2)(x2 − √6 +2)(x2 + √6 +2) a dokładnie odpowiedz jest taka,
jakies propozycje?;>
13 mar 16:32