SYLWIA.:
Wyznacz równanie prostej, do której należą punkty A i B, jeśli:
a) A=(−2,1) B=(3,3)
b) A=(2,6) B=(1,2)
c) A=(−2,3) B=(−1,2)
d) A=(−3,2) B=(−3,−3)
e) A=(0,0) B=(1,−3)
f) A=(1,−2) B=(−1,−2)
g) A=(1,1) B=(0,0)
h) A=(4,−3) B=(4,1)
Proszę o pomoc.
30 gru 19:59
Krzysiek: y=ax+b
wstawiasz dwa punkty do równania prostej i szukasz a,b
a)
1=−2a+b
3=3a+b
30 gru 20:04
SYLWIA.: Pokaż mi jak to się robi ?
30 gru 20:06
krystek: Rozwiązujesz układ równań ,wyliczając a ib
30 gru 20:08
SYLWIA.: ale na podstawie takiego wzoru:
(x2−x1) (y−y1)=(y2−y1) (x−x1) te cyfry zmniejszone
30 gru 20:08
SYLWIA.: zróbcie mi przykład d) proszę
30 gru 20:10
latrala: na podstwie tego wzoru (x2−x1) (y−y1)=(y2−y1) (x−x1)
(3+2)(y−1)=(3−1)(x−1)
5y−5=2x−2
5y=2x+3
y=25x+35
30 gru 20:13
30 gru 20:14
latrala: SYLWIA jeśli chcesz robić z tego wzoru to musisz tylko podstawiać odpowiednie x i y
a to nie jest takie trudne
30 gru 20:18
SYLWIA.: ale jak już podstawię to jak dalej liczyć ?
wytłumacz mi to proszę.
30 gru 20:24
krystek: A=(xA,yB) lub (x1,y1) B=(xB,yB) lub (x2,y2) i to wstawiasz do podanego przez Ciebie
wzoru.
30 gru 20:28
Gustlik: Jest KRÓTSZY sposób, nie jest tu potrzebny ani układ równań, ani tasiemcowy wzór na prostą
przechodzącą przez 2 punkty:
| | yB−yA | |
a= |
| , z założeniem że xB≠xA (gdy xB=xA − wtedy wychodzi dzielenie przez 0, |
| | xB−xA | |
zatem współczynnik kierunkowy a nie istnieje, w takiej "krytycznej" sytuacji mamy więc prostą
pionową o równaniu x=x
A)
Np: ad a)
A=(−2,1)
B=(3,3)
wstawiasz a do funkcji liniowej:
wstawiasz teraz współrzędne jednego z punktów A lub B
np. A:
ad d)
A=(−3,2)
B=(−3,−3)
| | −3−2 | | −5 | |
a= |
| = |
| , wspólczynnik kier. a nie istnieje i tu właśnie owa "krytyczna" |
| | −3−(−3) | | 0 | |
sytuacja z dzieleniem przez 0.
x
A=x
B=−3, zatem jest prosta pionowa o równaniu x=−3
ad f)
A=(1,−2)
B=(−1,−2)
Gdy a=0 mamy funkcję stałą (prosta pozioma) o równaniu y=y
A (dzieje się tak, gdy y
A=y
B)
Mamy więc prosta pozioma y=−2
30 gru 20:29
ICSP: czekałem na to xD
30 gru 20:29
SYLWIA.: ICSP co cię tak bawi, nie widzę powodu do śmiechu .
30 gru 20:31
latrala: Gustlik w podpunkcie d) nie powinno być że x = 3 ?
30 gru 20:32
latrala: przepraszam zgadza się x = −3, źle spojrzałam
30 gru 20:33
SYLWIA: gustlik zle to chyba masz , icsp daj mi swoj numer gadu, chetnie z toba sie zapoznam
30 gru 20:33
SYLWIA.: Gustlik zrobiłbyś mi pozostałe przykłady, plissssssss
30 gru 20:33
SYLWIA.: kto się pode mnie podszywa ? xd
30 gru 20:34
Gustlik: Sylwia, wszystko jest dobrze. Resztę zrobię później. Pozdrawiam.
30 gru 20:58
Widzę pokój : płacz tu nic nie pomoże. Pomóc może tylko długopis i kartka oraz trochę chęci.
30 gru 21:05
SYLWIA.: mnie to już nikt nie pomoże ? −.−
30 gru 21:33
aa: ja spróbuję Ci to wytłymaczyć jeszcze prościej

równanie prostej ma postać : y = ax + b
jeżeli masz punkt przez który przechodzi prosta to znaczy, że musi się w niej zawierać a więc
podany punkt musi spełniać to równanie.
punkt A=( x, y)
teraz jego współrzędne podstawiamy do wzoru y = ax + b
spróbujmy na przykladzie f) A=(1,−2) B=(−1,−2)
y = ax + b
−2 =1*a + b →ze wspólrzędnych punktu A
−2 = −1 *a +b → ze wspolrzednych punktu B
teraz bierzemy te dwa rownania w klamrę i wyliczamy a i b
dodając stronami mamy :
−4 = 2b / :2
b = −2
gdy mamy wyliczone b powracamy to ktoregos z rownan i wyliczamy a :
−2 = a +b
−2 = a −2
a = 4
mamy wyliczone a i b zatem podstawiamy to rownania : y = ax i b
i otrzymujemy:
y = 4x +(−2)
y=4x −2
rozumiesz juz ?
30 gru 22:39
Gustlik: Sylwia, najlepiej ze wzoru na współczynnik kierunkowy, układ równań to jedna z
najdłuższych metod. Po co pchać się w dwie niewiadome, jak można robić jedną?
ad b)
A=(2,6)
B=(1,2)
równanie prostej: y=4x+b
Podstawiam np. B:
2=4*1+b
2−4=b
b=−2
Odp: y=4x−2
ad c)
A=(−2,3)
B=(−1,2)
y=x+b
2=−1+b
b=3
Odp: y=x+3
ad e)
A=(0,0)
B=(1,−3)
y=−3x+b
0=−3*0+b
b=0
Odp: y=−3x
ad f)
A=(1,−2)
B=(−1,−2)
Odp: y=−2, funkcja stała, bo a=0
ad g)
A=(1,1)
B=(0,0)
y=x+b
0=0+b
b=0
Odp: y=x
ad h)
A=(4,−3)
B=(4,1)
| | −1−(−3) | | 2 | |
a= |
| = |
| nie istnieje |
| | 4−4 | | 0 | |
Odp: prosta pionowa x=4
I NIE POTRZEBA UKŁADÓW RÓWNAŃ, WYSTARCZY WZÓR I ROWNANIE Z JEDNĄ NIEWIADOMĄ.
Pozdrawia
31 gru 00:55
SYLWIA.: dzięki
31 gru 10:33
SYLWIA.: a możecie mi powiedzieć iloma sposobami można robić takie działania ?
31 gru 15:47
ICSP: ja znam 4.
31 gru 15:53
SYLWIA.: możesz mi pokazać jakie razem z tym wzorem na początku .
a te działania jak się zrobi tymi sposobami to wyjdzie taki sam wynik zawsze ?
31 gru 15:56
ICSP: I metoda przez ukłąd równań (najdłuższa ale chociaż można się pobawić jeśli lubisz)
II metoda przez wzoór na współczynnik kierunkowy (ja jej używam jest szybka i fajna)
III metoda przedstawiona przez Jakuba na tej stronie
IV metoda. Moim zdaniem ma same zalety :
− szybka
− trudno jest się pomylić
− nauczycieli tym denerwujesz xD
Jest to metoda zgadywania. Zgadujesz wzór funkcji i podstawiasz współrzędne punktów aby
sprawdzić czy dobrze zgadłeś.
31 gru 15:58
SYLWIA.: mógłbyś mi rozpisać do tego wzory czy coś.
31 gru 16:00
31 gru 16:01
SYLWIA.: jaka to metoda Jakuba? napisz mi wzór, a 4 metoda to co ?
31 gru 16:05
ICSP: Wzór jest na stronie. Poszukaj.
IV metoda to metoda zgadywania. Jest ona przeznaczona chyba dla lepszych bo zgadywanie wzoru
funkcji nie jest wcale takie proste.
31 gru 16:07
SYLWIA.: rozpisz mi 3 i 4 metodę.
31 gru 16:07
SYLWIA.: ICSP pomóż .
31 gru 16:15