Proszę pomóżcie.
SYLWIA.: Wyznacz równanie prostej, do której należą punkty A i B, jeśli:
a) A=(−2,1) B=(3,3)
b) A=(2,6) B=(1,2)
c) A=(−2,3) B=(−1,2)
d) A=(−3,2) B=(−3,−3)
e) A=(0,0) B=(1,−3)
f) A=(1,−2) B=(−1,−2)
g) A=(1,1) B=(0,0)
h) A=(4,−3) B=(4,1)
Powiedzcie jak się to robi ?
30 gru 20:03
AS: Ależ z Ciebie leniuch!
30 gru 20:04
ICSP: Jest kilka sposobów. Ja uznaję dwa:
1. Przez układ równań
równanie prostej to : y = ax + b
Punkt ma współrzędne P(x;y)
mamy A(−2;1) oraz B(3;3) podstawiam do równania prostej i otrzymuję :
1 = −2a + b
3 = 3a + b
2 = 5a
a = U{2{5}
b = 1,8
równanie prostej :
y = 0,4x + 1,8
2. Przez wzór na współczynnik kierunkowy moim zdaniem lepszy sposób.
A(x
a;y
a}
B(x
b;y
b)
| | 3 − 1 | | 2 | |
dla pierwszego przykładu : a = |
| = |
| |
| | 3+2 | | 5 | |
prosta ma wiec równanie : y = 0,4x + b podstawiasz dowolny punkt i liczysz b.
30 gru 20:08
artur: A=(−2,3) B=(−1,2)
12 wrz 15:32
Marysia: A=(−3,2) i B=(−3,−3)
7 paź 18:05
Gustlik: Najprościej WEKTORAMI, układem równań jest najdłużej i najtrudniej.
a) A=(−2,1) B=(3,3)
AB
→=[x
B−x
A, y
B−y
A]=[3−(−2), 3−1]=[5, 2]
| | 2 | |
a= |
| − dzielimy współrzędną "y" wektora przez "x" |
| | 5 | |
Podstawiam współrzędne jednego z punktów, np. A:
7 paź 22:30
kot: β⇔jhuh77
19 mar 21:59